Wachtwoord vergeten?

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in. De instructies om uw wachtwoord te resetten worden naar u toegemaild.
Wachtwoord resetten

Terug naar het inlogformulier 

Cystic Fibrosis of Mucoviscidose

Cystic Fibrosis/Mucoviscidose is de meeste voorkomende ernstige erfelijke ziekte in Europa.  In België spreekt men van mucoviscidose of muco; in Nederland wordt de term Cystic Fibrosis, CF of taaislijmziekte gebruikt.

Ongeveer 1 op 20 tot 40 Europeanen is drager van de genafwijking die de ziekte kan veroorzaken. Een drager heeft één afwijkend en één normaal gen.  Hij is zelf niet ziek, maar kan het afwijkende gen wel doorgeven aan zijn kinderen. Als een kind van beide ouders het afwijkende gen erft, dan lijdt het aan CF/muco (autosomaal recessieve overerving). De genafwijking of mutatie leidt tot een probleem met het zout-watertransport in de cellen, waardoor in verschillende organen taai slijm geproduceerd wordt.

Omdat het taaie slijm in de luchtwegen blijft plakken, worden bacteriën moeilijker afgevoerd; zodat er snel infecties en ontstekingen ontstaan. Uiteindelijk treden vaak onomkeerbare longletsels op. In de pancreas (alvleesklier) verstopt het taaie slijm fijne afvoerkanaaltjes.  Daardoor kunnen de verteringsstoffen, die aangemaakt worden in de pancreas, onvoldoende hun bestemming bereiken en wordt het voedsel slecht verteerd.

Cystic Fibrosis/Mucoviscidose kan zich bij iedereen anders uiten. Sommigen hebben vooral last van long-, anderen meer van buikproblemen. De meest voorkomende symptomen zijn chronische hoest, chronische luchtweginfecties, longontstekingen, slijm dat moeilijk opgehoest wordt, een vette onaangenaam ruikende stoelgang, buikpijn, groei-achterstand en abnormaal zout zweet. 

Mucoviscidose genezen is nog niet mogelijk. Maar dankzij een intensieve behandeling met aerosols, medicatie, kinesitherapie of fysiotherapie en een calorierijke voeding kan men de symptomen verlichten, uitstellen en waar mogelijk voorkomen.

13.01.2015