Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ερώτηση
διανύω τον 6ο μήνα της 2ης εγκυμοσύνης μου και μόλις έμαθα οτι ο σύζυγός μου είναι φορέας της ΚΙ. το 1ο παιδί μου δεν έχει εκδηλώσει κάτι.νομίζω είναι υγιές.
να κάνω κι εγώ την εξέταση για την ΚΙ ή να το αφήσω στην τύχη του αφού η εγκυμοσύνη μου είναι προχωρημένη και το 1ο παιδί μου είναι υγιές?
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Διανύετε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης και μάθατε ότι ο σύζυγός σας είναι φορέας του γονιδίου της ΚΙ και έχετε ήδη ένας υγιές παιδί. Μέχρι να λάβετε την απάντηση από την εξέταση για το αν εσείς η ίδια είστε φορέας της μετάλλαξης της ΚΙ θα έχουν περάσει αρκετές ημέρες. Αν όντως είστε φορέας, τότε έχετε 25% πιθανότητα να γεννήσετε παιδί με ΚΙ, το οποίο μπορεί να εξακριβωθεί με αμνιοκέντηση κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά ήδη τότε θα διανύετε τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Δηλαδή το έμβρυο θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο και βιώσιμο, οπότε δεν γίνεται τεχνητή εκβολή.
Μόλις γεννηθεί το νεογνό θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση IRT για να διαπιστωθεί αν πάσχει από ΚΙ. Όσο για εσάς, πρέπει να ελεγχθείτε για το αν είστε φορέας του γονιδίου της ΚΙ για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Φιλικά,

Δρ. Άννα Κατελάρη - Ιωαννίδη
09.12.2009
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Anna Katelari-Ioannidou