Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

θεραπεία πόσο σίγουρο είναι αυτό?

Ερώτηση
α)όταν κάποιος είναι σε θεραπεία cimproxin έχει διανύσει αρκετό διάστυμα από αυτή(φαριγκικό φυσιολογικό) συνεχίζει να πέρνει το φάρμακο του(για λίγο ακόμα) υπάρχει πιθανότητα να ξανακωλήσει ψευδομονάδα κατά την διάρκεια της θεραπείας ή άμεσα μετά από αύτη ποιός ο λόγως που συνεχίζει ταντιμ?
β)μετά απο πόσο χρόνο δείχνει αν κάποιος έχει ψευδομονάδα(σήμερα καθαρός, έρχεται σε επαφή ,αύριο τί δείχνει το τεστ?)
γ)ύπαρχει πιθανότητα το τέστ καλό ομως να έχει ο ασθενής ψευδομονάδα?μετα απο ποσα φυσιολογικα τεστ θα ειμαι σίγουρος οτι είμαι καθαρός?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Α. Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των 2 σταδίων αντιμετώπισης της ψευδομονονάδας. Αν εντοπιστεί η ψευδομονάδα για πρώτη φορά, ξεκινά η λεγόμενη θεραπεία πρώιμης εκρίζωσης, η οποία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η χορήγηση σιπροφλαξίνης και εισπνεόμενης αντιβίωσης. Αυτή η επιθετική πρώιμη θεραπεία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική για την εκρίζωση της ψευδομονάδας και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη τη χρόνιας μόλυνσης με ψευδομονάδα. Αναφερόμαστε λοιπόν σε μία πρώιμη θεραπεία της ψευδομονάδας χωρίς να υπάρχει χρόνιος αποικισμός μέχρι τώρα. Από τα στοιχεία της μελέτης των Doring et al (2004) ( Early intervention and prevention of lung disease στο περιοδικό Journal of Cystic Fibrosis) προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος για την επαναμόλυνση μετά την εκρίζωση είναι 8 μήνες (+/- 5.7 μήνες), ενώ άλλοι ερευνητές (ανέκδοτα στοιχεία από μία Ιταλική ομάδα εργασίας) αναφέρουν ότι οι ασθενείς τους δεν εμφάνισαν ψευδομονάδα για κατά μέσο όρο 2.4 έτη μετά την εκρίζωση. Πάρα πολλοί ασθενείς λαμβάνουν συνεχόμενες θεραπείες λόγω της υποτροπής το αποικισμού, προκειμένου να αποφύγουν τον χρόνιο αποικισμό. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται η σιπροξίνη για την αντιμετώπιση της ψευδομονάδας και τα εισπενόμενα αντιβιοτικά (ταντίμ). Μετά την τερματισμό της θεραπείας με σιπροξίνη συνεχίζεται η χορήγηση του αντιβιοτικού για κάποιο χρονικό διάστημα ως προφύλαξη, το οποίο διαρκεί συνήθως λιγότερο από ένα έτος.

Β. Αν κάποιος έλθει σε επαφή με ψευδομονάδα, οι αλλαγές στο επιθήλιο των πνευμόνων μπορούν να εντοπιστούν μετά από μερικές ημέρες.

Γ. Φυσικά είναι πιθανόν ένα τεστ να είναι ψευδώς αρνητικό, π.χ. υπάρχει ψευδομονάδα, αλλά δεν αναπτύσσεται στη βακτηριακή καλλιέργεια για κάποιον λόγο. Καθώς η ψευδομονάδα μπορεί να συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποιους αεραγωγούς, αλλά σε μικρές συγκεντρώσεις, η εκρίζωση είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχθεί. Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές πνευμονικές καλλιέργειες (τουλάχιστον 3) εντός 6 μηνών από τον τερματισμό της αγωγής, και κατά την απουσία αρνητικών ειδικών αντισωμάτων, συνιστούν πρακτικά στοιχεία για την εκρίζωση.
Döring et. al in the Journal of Cystic Fibrosis 2004 (3): 67-91; “Early intervention and prevention of lung disease in cystic fibrosis: a European consensus.”
Döring et. al in the European Respiratory Journal 2000(16):749-767; “Antibiotic therapy against Pseudomonas aeruginosa in cystic fibrosis: a European Consensus.”
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης

08.11.2011
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis