Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

φυσιοθεραπεια σε εφηβο 15 χρονων

Ερώτηση
Γεια σας,
θα θελα παρακαλω να μαθω ποιος ειναι ο πιο αποτελεσματικος και ασφαλης τροπος φυσιοθεραπειας σ ενα 15χρονο αγορι με ΚΙ; Διαβασα καπου πως δεν πρεπει να κανουμε πληξεις και δονησεις γιατι μπορει να προκληθει πνευμοθωρακας η διαφορες αλλες επιπλοκες.Αρκουν οι αναπνοες;Ποια η γνωμη σας για το γιλεκο φυσιοθεραπειας;
Ευχαριστω εκ των προτερων
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε, φίλη
Ο γιος είναι σε μία ηλικία, όπου πρέπει να αναλαμβάνει σταδιακά και ελεγχόμενα την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της ΚΙ. Συνεπώς πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Υπάρχουν πολλές ενεργητικές τεχνικές για τον καθαρισμό των αεραγωγών, στις οποίες ο γιος σας μπορεί να εκπαιδευτεί να τις εκτελεί αρχικά υπό επίβλεψη και στη συνέχεια ανεξάρτητα. Βεβαίως χρειάζεται η παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα από κάποιον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει στα πλαίσια της παρακολούθησής σας από το κέντρο ΚΙ που σας έχει αναλάβει.

Λέγοντας αναπνοές υποθέτω ότι αναφέρεστε στην τεχνική της αυτογενούς παροχέτευσης ή κάτι παρόμοιο. Εφόσον εφαρμόζεται σωστά αποτελεί μία αποτελεσματική και ασφαλής τεχνική για τον καθαρισμό των αεραγωγών.

Αν, όμως, θεωρείτε ότι δεν την εκτελεί σωστά, ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο, υπάρχουν και άλλες τεχνικές, όπως είναι η συσκευή flutter και η μάσκα ΡΕΡ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο να παίζει η εκπαίδευση του ατόμου και η θέλησή του να μάθει σωστά μία τεχνική παροχέτευσης, καθώς και η γενικότερη ιατρική και σωματική κατάστασή του, που μπορεί να έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για την εφαρμογή κάποιας συγκεκριμένης τεχνικής. Τέλος, μην λησμονείτε ότι ο γιος σας πρέπει να επιλέξει μία τεχνική που του ταιριάζει, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει σε βάθος χρόνου, καθώς η τήρηση του προγράμματος φυσικοθεραπείας πολλές φορές είναι σαφώς πιο προβληματική από την εκμάθηση της αντίστοιχης τεχνικής.

Επιπλέον, σκόπιμη είναι και η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή αερόβια σωματική δραστηριότητα, με σκοπό την πρόληψη πιθανών μυοσκελετικών διαταραχών στο μέλλον και τη διατήρηση της αναπνευστικής λειτουργίας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Ο ρόλος των πλήξεων και των δονήσεων στην πρόκληση πνευμοθώρακα, εφόσον αυτές εκτελούνται σωστά και με σύνεση, και ο φυσικοθεραπευτής, ή ο βοηθός που τις εφαρμόζει, έχει γνώση της ιατρικής κατάστασης του ατόμου, νομίζω ότι είναι αμελητέος. Τα τελευταία έτη οι πλήξεις και οι δονήσεις χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής.

Σχετικά με το γιλέκο προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες με σαφή αποτελέσματα υπέρ ή κατά. Ένα βασικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι ότι το άτομο που το χρησιμοποιεί δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, απλά να το φορέσει, να ρυθμίσει κάποιες παραμέτρους και να το ενεργοποιήσει. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι μειονέκτημα, καθώς καθιστά το άτομο ένα παθητικό αποδέκτη και του στερεί τη δυνατότητα να αναλάβει το ίδιο τον έλεγχο της κατάστασής του, να αναλάβει πρωτοβουλίες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμμόρφωση του ατόμου στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Επιπλέον, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, θα επωμιστεί και ένα υψηλότατο κόστος αγοράς της συσκευής.
Φιλικά,
Κωνσταντίνος Κατσουλάκης
03.01.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Physiotherapist Konstantinos D. Katsoulakis