Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΥΠΕΡΗΧΟΓΕΝΕΣ ΕΝΤΕΡΟ

Ερώτηση
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΕΙΜΑΙ 29 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟ 3 ΜΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ.ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ, ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΕΝΕΣΕΙΣ.ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ :

CMV IgG 236 ΘΕΤΙΚΟ

CMV IgM 0.87 ΟΡΙΑΚΟ

CMV IgG Avidity 0.83 ενδειξη παλιας λοιμωξης

ΣΤΗΝ 12 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΑΝΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΣΤΗΝ 13 ΜΕ 14 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΧΑ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ, ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΔΕΣΗ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΥΔΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΕΚΑΝΑ ΣΤΗ 22 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΜΒΡΗΚΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ GOLF BALL ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΕΝΕΣ ΕΝΤΕΡΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΥ.

ΕΓΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ CMV, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΕΧΩ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ.

ΕΧΩ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΝΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΜΩΡΟ.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΩ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Το υπερηχογενές έντερο αποτελεί μία απλή ένδειξη για κυστική ίνωση και οι πιθανότητες να πάσχει το μωρό από ΚΙ είναι πολύ μικρές. Μπορεί να οφείλεται και σε πληθώρα άλλων αιτιών, όπως π.χ. η αιμορραγία που αναφέρατε, και την οποία ο γιατρός σας θεωρεί ως αιτία του υπερηχογενούς εντέρου.
Από τα όσα μου αναφέρατε δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη, πλην του υπερηχογενούς εντέρου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της ΚΙ, ούτε αναφέρετε κάποιο σχετικό με την ΚΙ οικογενειακό ιστορικό. Δεν μπορώ συνεπώς να σας προτείνω να κάνετε παρακέντηση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της ΚΙ.
Αν, παρόλα αυτά, αποφασίσετε να κάνετε αμνιοπαρακέντηση λόγω του λοιπού, άσχετου με την ΚΙ, ιστορικού σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε να εξεταστεί το γενετικό υλικό του εμβρύου για τις πιο συχνές μεταλλάξεις της ΚΙ στην Ελλάδα.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.07.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis