Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

τιμες αναφορας Θρυψινης

Ερώτηση
Ποιες ςιναι οι φυσιολογικες τιμες πεψησ ζελατινας, ωστε να αποκλεισουμε τη Κυστικη? Μας βγηκαν: εψη ζελατινασ σε αραιωση 1/400.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,

Τα κριτήρια για τη διάγνωση της κυστικής ίνωσης είναι: α) μία ή περισσότερες κλινικές εκδηλώσεις, ή θετικό νεογνικό screening, ή ιστορικό κυστικής ίνωσης στην οικογένεια, και β)παθολογική τιμή του χλωρίου στο τεστ ιδρώτα (με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης σε 2 ή περισσότερες διαφορετικές μετρήσεις ή ανεύρεση δύο μεταλλάξεων ή παθολογικά ρινικά δυναμικά (Farell 2008). Η θρυψίνη κοπράνων δεν περιλαμβάνεται στα διαγνωστικά κριτήρια της κυστικής ίνωσης, αλλά χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για την εκτίμηση της παγκρεατικής λειτουργίας.
Το συχνότερο αίτιο παγκρεατικής ανεπάρκειας στα παιδιά είναι η ΚΙ, αλλά όχι και το μοναδικό, καθώς υπάρχουν και άλλα αίτια παγκρεατικής ανεπάρκειας, όπως π.χ. το σύνδρομο Schwachman – Diamond κ.α.
Η θρυψίνη κοπράνων είναι ένα φθηνός αλλά κακός δείκτης εκτίμησης της παγκρεατικής λειτουργίας. Ο καλύτερος δείκτης της παγκρεατικής λειτουργίας είναι η παγκρεατική ελαστάση.
Οι φυσιολογικές τιμές πέψης ζελατίνης (θρυψίνη κοπράνων) είναι 1/1600 (σε άτομα με παγκρεατική επάρκεια). Παθολογικές θεωρούνται οι τιμές κάτω από 1/100 (καμιά πέψη ζελατίνης), ενώ οι τιμές μεταξύ 1/100 και 1/1600 θεωρούνται ως "γκρίζα ζώνη".

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
21.01.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis
Πρέπει να τονιστεί ότι ο έλεγχος της θρυψίνης στα κόπρανα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «αποκλειστεί» το ενδεχόμενο της κυστικής ίνωσης, όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Η μόνη δοκιμασία για αυτό παραμένει το τεστ ιδρώτα που γίνεται με τη μέθοδο ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης. Αν αυτό το τεστ δεν είναι οριστικό, τότε ακολουθούν και άλλα, όπως είναι ο γενετικός έλεγχος, ο έλεγχος της παγκρεατικός λειτουργίας (όπως είναι ο προσδιορισμός της απέκκρισης λίπους στα κόπρανα, η παγκρεατική ελαστάση και η θρυψίνη) και άλλα. Λόγω της μεγάλης ποικιλότητας των τιμών της θρυψίνης στα κόπρανα και της μικρής ειδικότητας της δοκιμασίας, είναι μόνο ένα κομμάτι του γρίφου για τη διάγνωση της ΚΙ.