Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Ψευδομονάδα αεριογόνος

Ερώτηση
Καλημέρα.

Ο γιος μου 4,5 ετών με ευαισθησία από ενός έτους σε βρογχιολίτιδες και βρογχίτιδες πρόσφατα ανιχνεύθηκε με ψευδομονάδα. Η περίπτωση δεν μοιάζει να είναι περιστατικό κυστικής ίνωσης διότι μιλάμε για ένα πολύ ψηλό και βαρύ παιδί (118 cm - 27 kg). Εκτός αυτού η αμνυοπαρακέντηση και το screening test κατά τη γέννηση του παιδιού είναι και τα δύο αρνητικά. Παρ'όλα αυτά κάνουμε επανέλεγχο με καλλιέργεια πτυέλων που πιστεύουμε ότι θα είναι πάλι θετικό (αναμένουμε αποτελέσματα) και μας προτρέπουν να προχωρήσουμε σε τεστ ιδρώτα (;;;). Η ερώτηση μου είναι πόσο μας "ανησυχεί" η ύπαρξη της ψευδομονάδας στα πνευμόνια σε οργανισμό χωρίς Κ.Ι. και αν πρέπει να προχωρήσουμε σε βρογχοσκόπηση που προτείνει ο παιδίατρος μας και δεν σας κρύβω έχουμε τις επιφυλάξεις μας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Διάβασα με προσοχή την προσωπική σας ιστορία. Το παιδί σας α) υποβλήθηκε σε αμνιοπαρεκέντηση, αλλά δεν διευκρινίζετε αν υποβλήθηκε σε έλεγχο για μεταλλάξεις της ΚΙ κατά τη διάρκεια της κύησης και β) κάνατε εξέταση IRT στο νεογνό με αρνητικό αποτέλεσμα.
Αν υπάρχει ψευδομονάδα πρέπει να γίνει ένα τεστ ιδρώτα, αλλά και ένας έλεγχος που να αποκλείει άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπου αναπτύσσεται ψευδομονάδα στις καλλιέργειες πτυέλων, όπως είναι η ανασοανεπάρκεια, το σύνδρομο δυσκίνητων κροσσών κ.α.
Σε έναν υγιή οργανισμό (χωρίς ΚΙ, ανοσοανεπάρκεια ή σύνδρομο δυσκίνητων κροσσών) η παρουσία ψευδομονάδας στον πνεύμονα είναι άνευ σημασίας και αναμένεται να φύγει.
Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για την περίπτωσή σας, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να γίνει βρογχοσκόπηση, καθώς και το ποιες διαγνωστικές πληροφορίες επιπλέον μπορεί αυτή η εξέταση να προσφέρει, όσον αφορά πάντα στη διερεύνηση του ενδεχόμενου της κυστικής ίνωσης.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
21.03.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis