Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

και τώρα μουσική!?

Ερώτηση
Πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση στην παρακάτω σκέψη μου.η φυσιοθεραπεία είναι ένα κομμάτι βαρετό για τα παιδιά μας το κάνουν καταλαβαίνουν τη σημασία της μα το βαριούνται.Αν λοιπόν γινόταν παιχνίδι(χωρίς να χάσει την αξία της φυσικά)πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση ενός παιδιού με ΚΙ σε ένα πνευστό όργανο όχι με σκοπό το Μουσικό μέγαρο αλλά απλό καθημερινό 20 λεπτό μάθημα με σκοπό την γυμναστική των πνευμόνων?Αποκτά μουσική παιδεία (φυσικά αν αρέσει στο παιδί)και ταυτόχρονα πετυχαίνει κάτι παραπάνω από το να φυσά μια πετσέτα ή ένα ανεμόμυλο.φυσικά το όργανο να είναι ατομικό και με όλα το απαραίτητο καθάρισμα που επιβάλετε έτσι και αλλιώς στα πνευστά,μιλάμε για κάτι απλό φλογέρα φλάουτο κ.α.καλή σας μέρα με πολλή μουσική και ας μην είναι Μότσαρτ ας είναι το ήταν ένα μικρό καράβι!!!!
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής αγωγής για την κυστική ίνωση (ΚΙ), άσχετα από την ηλικία του ατόμου. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, πολλές φορές τα παιδιά τη βρίσκουν λίγο βαρετή και πρέπει πάντα να αναζητούμε τρόπους να την κάνουμε ελκυστική για τα παιδιά, προκειμένου αυτά να την εκτελούν καθημερινά και όσες φορές χρειαστεί.
Η εκμάθηση ενός πνευστού μουσικού οργάνου, αν και κάτι ωφέλιμο για το σώμα και την προσωπικότητα του παιδιού, δεν μπορεί να εξισωθεί με τη φυσικοθεραπεία. Από τα λεγόμενά σας εικάζω ότι αναφέρεστε σε ενεργητικές φυσικοθεραπευτικές τεχνικές (αυτογενής παροχέτευση, ενεργητικός κύκλος αναπνευστικών τεχνικών, κ.α.). Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο καλείται να εισπνεύσει και να εκπνεύσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να συλλέξει, να μετακινήσει και να απομακρύνει τις εκκρίσεις. Η χρήση παιχνιδιών (π.χ. ανεμόμυλος) ή μουσικών οργάνων χρησιμεύει για την εκμάθηση κάποιων στοιχείων της τεχνικής και για να διασκεδάζει το παιδί την ώρα που κάνει φυσικοθεραπεία. Το παιδί, όμως πρέπει απαραίτητα να μάθει να εφαρμόζει την τεχνική ως έχει στο σύνολό της, προκειμένου να μπορέσει να απομακρύνει τις εκκρίσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παίζοντας μόνο ένα μουσικό όργανο. Πρέπει να αφιερωθεί χρόνος αποκλειστικά στην εκμάθηση της τεχνικής. Αυτό προφανώς είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που το παιδί μπορεί να συνεργαστεί και τελειώνει μόλις το παιδί μπορεί να εφαρμόσει την τεχνική με άνεση, αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
Προτείνω να έλθετε σε επαφή με τον φυσικοθεραπευτή που παρακολουθεί το παιδί σας και να συζητήσετε το θέμα αυτό μαζί του. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος να ενσωματωθούν στο παίξιμο του μουσικού οργάνου κάποια στοιχεία από τη φυσικοθεραπευτική τεχνική προς εκμάθηση έτσι, ώστε το παιδί να περνά ευχάριστα την ώρα του, αλλά και να μαθαίνει την τεχνική, με σκοπό να την εφαρμόζει αυτούσια.
Φιλικά,
Κωνσταντίνος Κατσουλάκης
01.12.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Physiotherapist Konstantinos D. Katsoulakis