Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Τεστ ιδρωτα

Ερώτηση
Εχω ενα προωρο μωρακι 28 εβομαδων με βαρος γεννησης 600 γρ,τωρα ειναι 13 μηνων με βαρος 5200, εχει αλλεργια στο αγελαδινο γαλα και παλινδρομιση. Καθε μηνα παιρνει περιπου 250 γρ.Η γιατρος μου ζητησε να του κανω τεστ ιδρωτα μηπως εχει Κι. Το παιδων μου δινει ραντεβου μετα απο 4 μηνες, να σας πω οτι εγω ειχα κανει εξεταση Κι για την 508 μεταλλαξη και ηταν αρνητικη , καθως και αμνιοπαρακεντιση , και η μικρη μου στη μοναδα ειχε κανει εξεταση για κι και ηταν αρνητικη. Εχω πολυ αγωνια και θα ηθελα να ξερω συμφωνα με την εμπειρια σας αν μπορει να νωσει το μωρο μας!!! Σας ευχαριστω πολυ.
ξεχασα να σας πω οτι συμπτωματα απο τη βρογχοπνευμονικη δυσπλασια οπως υπερταση στη δεξια πλευρα της καρδιας , ταχυπνια κλπ εχουν εξαφανιστει, το παιδι ηταν στη μοναδα 5 μηνες!,,,
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Έχετε ένα νήπιο 13 μηνών με Β.Σ.: 5200 kgr, το οποίο γεννήθηκε μετά από κύηση 28 εβδομάδων με Β.Γ: 600 gr και το οποίο νοσηλεύτηκε για 5 μήνες στη μονάδα νεογνών. Το παιδί σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και ΓΟΠ. Επειδή δεν προσλαμβάνει βάρος με ικανοποιητικό ρυθμό ο γιατρός σας συνέστησε να κάνετε έλεγχο για ΚΙ.
Αγαπητή φίλη, ένα νεογνό με ΚΙ θα έπρεπε να είχε πολλές, δύσοσμες, λιπαρές και ογκώδεις κενώσεις και να μην παίρνει βάρος, δηλαδή συμπτώματα παγκρεατικής ανεπάρκειας, η οποία ελέγχεται με την εξέταση της θρυψίνης των κοπράνων.
Προσωπικά, βάσει του παραπάνω ιστορικού πιστεύω ότι το παιδί σας δεν έχει ΚΙ και επιπλέον επειδή ο νεογνικός έλεγχος για ΚΙ ήταν αρνητικός όπως γράφετε και επειδή ελεγχθήκατε για τη μετάλλαξη ΔΦ508 όταν ήσασταν έγκυος με αρνητικό αποτέλεσμα.
Δεν βρίσκω τον λόγο να ανησυχείτε, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνει ο παιδίατρός σας. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μου, ή να κανονίσετε ένα ραντεβού στο Κέντρο ΚΙ στο «Αγία Σοφία» για να κάνετε μία δοκιμασία θρυψίνης ή ελαστάσης κοπράνων, δια της οποίας θα αποκλειστεί η πιθανότητα παγκρεατικής ανεπάρκειας.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
16.12.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis