Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

παρενέργειες θεραπείας για ψευδομονάδα

Ερώτηση
Ποιες είναι οι συνήθεις παρενέργειες για την θεραπεία της ψευδομονάδας ή υπάρχει περίπτωση να ρίξει σε επικίνδυνα επίπεδα η θεραπεία τα αιμοπετάλια ενός ανοσοκαταστελμένου ασθενούς;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Καταρχήν, τα άτομα με Κυστική Ίνωση (ΚΙ) δεν είναι ανοσοκατασταλμένα, εκτός και αν έχουν μεταμοσχευτεί.
Το άτομο που αναφέρετε ότι έχει λάβει αντιψευδομοναδιακή αγωγή πάσχει από ΚΙ, ή ευρίσκεται σε ανασοκαταστολή εξαιτίας κάποιας άλλης νόσου;
Συνήθως οι παρενέργειες της αντιψευδομοναδιακής αγωγής εξαρτώνται από το είδος των χορηγούμενων φαρμάκων. Τα αντιψευδομοναδιακά φάρμακα συνήθως επηρεάζουν τα αιμοπετάλια. Από τα αντιβιοτικά που σπανίως μπορούν να προσβάλλουν τα αιμοπετάλια το πιο σύνηθες είναι η κοτριμοξαζόλη, το οποίο όμως δεν είναι αντιψευδομοναδιακό. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία που έχει οδηγήσει στην ανοσοκαταστολή.
Τονίζω ότι το παρόν φόρουμ αφορά αποκλειστικά σε άτομα που πάσχουν από ΚΙ. Αν το άτομο στο οποίο αναφέρεστε πάσχει από κάποια άλλη νόσο δεν μπορώ να σας βοηθήσω και θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ιατρούς σχετικούς με την νόσο αυτή.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης

06.05.2014
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis