Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

πιθανοτητα κυστικης ινωσης

Ερώτηση
ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΩΡΑΚΙ ΠΟΥ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 33 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΩΡΟ. ΕΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IRT (SAN ΝΕΟΓΝΟ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ) ΓΕΝΗΘΗΚΕ 1650GR ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 5-6 ΜΗΝΕΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΒΑΡΟΣ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 200 ΓΡ ΜΗΝΙΑΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 7.5 ΜΗΝΩΝ (ΟΧΙ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 7100ΓΡ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙ?
Απάντηση
Αγαπητοί φίλοι,
Κατ΄αρχήν θα ήθελα να γνωρίζω ποιες ήταν οι τιμές IRT, αν υπάρχει αδελφάκι σε μεγαλύτερη ηλικία που να φέρνει λοιμώξεις στο σπίτι από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.
Αρχικά, σε ένα μικρό ποσοστό το αίτιο μιας βρογχιολίτιδας μπορεί να είναι η Κυστική Ίνωση (ΚΙ), αλλά υπάρχουν και διάφορα άλλα αίτια, όπως οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, το βρογχικό άσθμα, και άλλα.
Ένα βρέφος με ΚΙ που δεν παίρνει βάρος και έχει παγκρεατική επάρκεια έχει πολλές, δύσοσμες και λιπαρές κενώσεις και ενώ τρώει κανονικά ή παραπάνω δεν παίρνει βάρος.
Επίσης ο ιδρώτας του είναι αλμυρός. Όλοι οι ιδρώτες είναι αλμυροί, αλλά η γεύση του ιδρώτα ενός ατόμου με ΚΙ είναι σαν τη θάλασσα.
Ο παιδίατρος που σας παρακολουθεί τι σας έχει πει;
Το αρνητικό IRT, σε συνδυασμό με το ότι δεν παίρνει βάρος παρά το ότι τρώει καλά, χωρίς όμως να έχει πολλές και δύσοσμες κενώσεις, και το γεγονός ότι λίγα παιδιά που εκδηλώνουν βρογχιολίτιδα θα έχουν τελικά ΚΙ, σημαίνουν ότι η περίπτωση να έχει το βρέφος σας ΚΙ δεν είναι πιθανή.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
01.06.2014
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis