Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

μπορει το παιδι μου να εχει κι>?

Ερώτηση
καλημερα σας!εχω ενα γιο 6 ετων που εχει χρονιο βηχα,βαζει δυσκολα βαρος ειναι 20 κιλα και 119 υψος!μπορουμε σαν γονεις να καταλαβουμε αν εχει κυστικη?μου ειπαν αν γλυψεις τον ιδρωτα θα καταλαβεις!του γιου μου δεν ειναι τοσο αλμυρος!εχω επισκεφτει παιδοπνευμονολογο τον κυριο τσανακα στην θεσσαλονικη και μου ειπε οτι δεν φαινετε να εχει κατι τετοιο και οτι θα φαινοταν ειδικα σε τετοια ηλικια πλεον!εγω συνεχιζω να αγχονομαι ομως!
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Η Κυστική Ίνωση (ΚΙ) είναι μια πολυσυστηματική νόσος, όπου παρουσιάζονται συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (χρόνιος παραγωγικός βήχας, συρίτουσα αναπονή, ρινικοί πολύποδες, πληκτροδακτυλία, μόνιμα ακτινολογικά ευρήματα, κ.α.), το πεπτικό σύστημα (ειλεός από μηκώνιο, παγκρεατική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα την ελλιπή πρόσληψη βάρους παρά το γεγονός ότι ο ασθενής σιτίζεται καλά, ογκώδεις δύσοσμες κενώσεις, πρόπτωση ορθού, παγκρεατίτιδα, κ.α.) και τους ιδρωτοποιούς αδένες (αφυδάτωση).
Η διάγνωση βάσει τω συμπτωμάτων τίθεται αφού δημιουργηθούν υποψίες στον ιατρό εξαιτίας των παραπάνω συμπτωμάτων, οπότε και ζητείται να γίνει το τεστ ιδρώτα.
Το παιδί σας έχει καλή ανάπτυξη. Βάσει της ηλικίας του το ύψος (119 cm) είναι στην 75η εκατοστιαία θέση και το βάρος του (20kgr) είναι στην 25η εκατοστιαία θέση.
Το παιδί σας δεν παρουσιάζει συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα, παρά μόνο βήχα. Η ΚΙ δεν είναι η μοναδική αιτία για την εκδήλωση χρόνιου βήχα, καθώς υπάρχουν πολύ συχνότερα αίτια (π.χ. χρόνιο βρογχικό άσθμα) για αυτού του είδους τον βήχα.
Το γεγονός ότι ο ιδρώτας του παιδιού δεν είναι αλμυρός (όπως το θαλασσινό νερό) απομακρύνει την πιθανότητα ΚΙ.
Δεν νομίζω ότι το παιδί σας έχει ΚΙ και δεν χρειάζεται να αγχώνεστε.
Ο γιατρός που σας παρακολουθεί έχει την εμπειρία και τη γνώση που χρειάζεται.
Αν συνεχίζετε να αγχώνεστε, είμαι στη διάθεσή σας για μια τηλεφωνική συνομιλία στο κέντρο ΚΙ του νοσοκομείου «Αγία Σοφία».
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.08.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis