Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Παγκρεας

Ερώτηση
Καλησπερα, ο γιος μου διαγνωστηκε με ΚΙ πριν περιπου 10 χρονια , τωρα ειναι 19 ετων, μεχρι στιγμης τα παει πολυ καλα χωρις να εχουμε πολλα προβληματα, εδω και λιγο καιρο ομως παραπονιετε για φουσκοματα στην κοιλια αμεσως μετα το φαγητο χαλαρες κενωσεις καθε πρωι και μια φορα περιπου τη βδομαδα εχει πρωινη διαρροια ,δεν παιρνει ενζυμα γιατι οι γιατροι δεν ειχαν πει οτι δεν εχει παγκρεατικη ανεπαρκεια,επισης ειχαμε κανει προσφατα υπερηχο παγκρεατος οπως και μετρηση ενζυμων αμυλασης και λιπασης στο αιμα (τις κανουμε καθε χρονο) και βγηκαν φυσιολογικες ,γινετε καποιος που δεν ειχε παγκεατικη ανεπαρκεια και χωρις παγκρεατιτιδες να αποκτησει με την παροδο του χρονου?
Α.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Ο γιος σας, 19 ετών, διαγνώστηκε πριν από 10 έτη ότι έχει κυστική ίνωση (ΚΙ) με παγκρεατική επάρκεια (ΠΕ) (δεν παίρνει ένζυμα).
Αναφέρετε ότι εδώ και λίγο καιρό παραπονείται για φούσκωμα στην κοιλιά αμέσως μετά το φαγητό, χαλαρές κενώσεις κάθε πρωί, ενώ μια φορά περίπου την εβδομάδα έχει πρωινή διάρροια.
Πριν σας απαντήσω τονίζω ότι θα ήθελα να γνωρίζω τον γονότυπο που φέρει ο γιος σας. Επειδή η παγκρεατική λειτουργία σχετίζεται με τον γονότυπο, η παρουσία ήπιων μεταλλάξεων (που ανήκουν στην ομάδα IV-VI) σημαίνει και την παρουσία της πρωτεΐνης CFTR στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης με παράλληλη μόνο διαταραχή της λειτουργικότητάς της.
Τα περισσότερα άτομα με ΚΙ έχουν παγκρεατική ανεπάρκεια (ΠΑ) και οι μεταλλάξεις που φέρουν ανήκουν στην ομάδα I-III. Ένα μικρό ποσοστό, όμως, που φέρουν μία ή περισσότερες ήπιες μεταλλάξεις έχουν ΠΕ.
Υπάρχει και μια τρίτη, πολύ μικρή ομάδα, η οποία αρχικά έχει ΠΕ, αλλά με την πάροδο του χρόνου εκδηλώνει ΠΑ.
Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα σας διευκρινίσει αν τα συμπτώματα που αναφέρετε οφείλονται σε ΠΑ, ή σε μια λοίμωξη ή πάθηση του εντέρου.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
09.12.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis