Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Μονοζυγώτης δίδυμος - εξέταση για ΚΙ

Ερώτηση
Χωρίς να υπάρχει κάποιο ιστορικό ΚΙ στις οικογένειές μας αποφασίσαμε να εξεταστεί για το 89% των μεταλλάξεων ο σύζυγός μου, δεδομένου ότι έχει μονοζυγώτη δίδυμο αδερφό που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα, με το σκεπτικό ότι λόγω σχεδόν πανομοιότυπου DNA η εξέταση πρακτικά καλύπτει κι αυτόν. Ισχύει αυτό ή οι μεταλλάξεις του γονιδίου της ΚΙ μπορούν να επηρεαστούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες;
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν ανιχνεύτηκε παθογόνος μετάλλαξη.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Πράγματι, εφόσον πρόκειται για μονοζυγώτες διδύμους, το γενετικό υλικό είναι πανομοιότυπο, οπότε έμμεσα έχει ελεγχθεί και ο αδελφός του.
Το περιβάλλον δεν δημιουργεί μεταλλάξεις, αλλά σε ένα άτομο που πάσχει από ΚΙ η πορεία της νόσου μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον μέσω παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα, η θεραπευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία, η θρέψη, η άσκηση, ο εμβολιασμός.
Στην περίπτωσή σας ο σύζυγός σας έχει ελεγχθεί για ένα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και έτσι έχει μειωθεί πολύ η πιθανότητα να αποκτήσετε παιδί με ΚΙ. Η πιθανότητα αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ελεγχόμενων μεταλλάξεων.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
17.12.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis