Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Λιπαρά κόπρανα

Ερώτηση
Καλημέρα, Έχω ένα γιο 2,5 χρονών που μέχρι ενός έτους ήταν στο 90% της καμπύλης βάρους και ύψους και τώρα είναι στο 50%. Το καλοκαίρι παρουσίασε για πρώτη φορά βρογχοπνευμονία και μετά από 2 μήνες διάρροια για 20 μέρες ή οποία έφυγε με δίαιτα. Δεν είναι γενικά φιλάσθενο παιδί. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μετά την διάρροια παρατηρώ λιπαρά κακακια που επιπλέουν στην τουαλέτα. Είναι και δυσωσμα και ογκώδη. Κρινετε απαραίτητες κάποιες εξετάσεις για να αποκλειστεί ή πιθανότητα κ.ι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Έχετε έναν γιο 2,5 ετών που σε ηλικία 1,5 έτους ήταν στην 90η θέση της καμπύλης για το βάρος και το ύψος και τώρα είναι στην 50η. Το καλοκαίρι παρουσίασε βρογχοπνευμονία και μετά από ένα δίμηνο γαστρεντερίτιδα που βελτιώθηκε με δίαιτα μετά από 20 ημέρες, αλλά παρέμειναν τα λιπαρά, δύσοσμα και ογκώδη κόπρανα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχείτε, όσον αφορά στο βάρος του γιού σας, ούτε για τη βρογχοπνευμονία, ένα νόσημα που εκδηλώνεται σε πολλά παιδιά. Τα συμπτώματα από το πεπτικό είναι αποτέλεσμα της γαστρεντερίτιδας.
Όσο για το τελευταίο ερώτημά σας, η μόνη εξέταση, με την οποία μπορεί να αποκλειστεί η ΚΙ είναι το τεστ ιδρώτα, το οποίο μπορείτε να προγραμματίσετε, χωρίς να είναι επείγον. Και πάλι, σας διευκρινίζω ότι βάσει του ιστορικού που μου περιγράφετε, το παιδί σας δεν έχει ΚΙ.
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα ήταν αν το παιδί πήγε πρόσφατα σε βρεφονηπιακό σταθμό, και αν υπάρχει ιστορικό ΚΙ στην οικογένεια.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
17.12.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis