Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΥΠΕΡΥΧΟΓΕΝΕΣ ΕΝΤΕΡΟ

Ερώτηση
Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΥΠΕΡΥΧΟΓΕΣ ΕΝΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΤΑΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ 21 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 29 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,

Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Το υπερηχογενές έντερο είναι ένα εύρημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόδειξη για την ύπαρξη κυστικής ίνωσης. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως είναι μία χρωμοσωμική ανωμαλία, η ύπαρξη αίματος στο έντερο, ένας μεγαλοκυτταροϊός και άλλα, ενώ μπορεί να είναι και ένα τυχαίο, μεμονωμένο εύρημα. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (3.3-10%) η υπερηχογένεια του εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κυστική ίνωση.
Σε σχέση με την κυστική ίνωση μπορεί να γίνει γενετικός έλεγχος για την ανίχνευση μεταλλάξεων της νόσου στο έμβρυο μέσω αμνιοπαρακέντησης. Όσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό των ελεγχόμενων μεταλλάξεων (π.χ. για το 75%, για το 95%), τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος να πάσχει το έμβρυο από ΚΙ.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
27.02.2016
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis