Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Ερώτηση
Γειά σας! Έχω να αγοράκι περίπου 4 ετών στο οποίο διαγνώστηκε νεανική αρθρίτιδα πριν από δύο μήνες και κάνει αντίστοιχη θεραπεία. Το βάρος του είναι στασιμο τους τελευταίους μήνες και αυτό με ανησυχεί πολύ, είναι 14 κιλά και 103 εκατοστά ύψος. Επίσης εδώ και μια εβδομάδα έχει βήχα παραγωγικο και πολλές μύξες ο οποίος δεν έχει υποχωρήσει με aerolin. Μέχρι τα 2.5 που ξεκίνησε παιδικό σταθμό είχε αρρωστησει μόνο μια φορά. Τα κακά του μου φαίνονται φυσιολογικά, αλλά δεν βυθιζονται πάντα ειδικά όταν είναι άρρωστος. Πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχει από Κι; Ο ιδρώτας του μου φαίνεται αλμυρος αλλά και ίδιος με του πατέρα του ο οποίος δεν πάσχει. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το τεστ ιδρώτα επηρεάζεται από λήψη κορτιζονης.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Όλοι οι ιδρώτες είναι αλμυροί, όπως σωστά περιγράφετε, αλλά ο ιδρώτας ενός ατόμου με ΚΙ είναι αλμυρός σαν τη θάλασσα. Οι κενώσεις είναι φυσιολογικές, όπως τις περιγράφετε, και το παιδί σας δεν έχει παγκρεατική ανεπάρκεια, γιατί στην περίπτωση αυτή θα ήταν ογκώδεις, δύσοσμες, λιπαρές μόνιμα.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας, αν η λήψη κορτιζόνης επηρεάζει το τεστ ιδρώτα, πράγματι μπορεί να προκαλέσει κάποιου βαθμού μείωση των τιμών του τεστ ιδρώτα.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
15.05.2017
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis