Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

μεταλλάξεις κυστικής ίνωσης

Ερώτηση
Καλησπέρα. Στα πλάισια προγεννητικού ελέγχου, εγώ και ο σύζυγός μου ελεγχθήκαμε για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των μεταλλάξεων της κυστικής ίνωσης. Σ εμένα ανιχνεύτηκε η μετάλλαξη C.3154 T>G , πιθανά παθογόνος, και στο σύζυγό μου η μετάλλαξη C.2620-15C>G, χαρακτηριζόμενη ως άγνωστης κλινικής σημασίας ή πολυμορφισμός. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση το παιδί μας να πάσχει από τυπική κυστική ίνωση, εφόσον φέρει και τις δύο μεταλλάξεις ή αν θα έχει μία άτυπη μορφή της (και τι σημαίνει αυτό) ή αν θα είναι υγιές.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου σε εσάς και τον σύζυγό σας ανιχνεύθηκε σε εσάς η μετάλλαξη G3154T>G (F1052V), η οποία χαρακτηρίζεται από ποικίλη κλινική σημασία, ενώ στον σύζυγο σας ανευρέθηκε η μετάλλαξη C2620-15>G η οποία είναι άγνωστης κλινικής σημασίας.
Στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων CFTR2, η οποία είναι ένα σύστημα αναφοράς που έχει δημιουργηθεί από πληροφορίες για την κλινική σημασία της κάθε μετάλλαξης που καταγράφεται από όλα τα εθνικά κέντρα καταγραφής (registry) και από μεγάλα κέντρα κυστικής ίνωσης, και η οποία βάση περιλαμβάνει 89502 ασθενείς και πληροφορίες για περισσότερες από 2000 μεταλλάξεις, έχει καθοριστεί η κλινική σημασία για 374 μεταλλάξεις.

312 από τις μεταλλάξεις αυτές προκαλούν κυστική ίνωση.
36 από τις μεταλλάξεις αυτές παρουσιάζουν κλινική διαβάθμιση της νόσου.
13 μεταλλάξεις δεν προκαλούν ΚΙ
13 μεταλλάξεις είναι άγνωστης κλινικής σημασίας.

Οι μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR, σε σχέση με την κλινική έκβαση, κατηγοριοποιούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που προξενούν ΚΙ και αυτές που προξενούν διαταραχή σχετική με το γονίδιο CFTR (CFTR related disorder).
Ως CFTR related disorder ορίζεται η κλινική οντότητα που συνδυάζεται με δυσλειτουργία της πρωτεΐνης της κυστικής ίνωσης (CFTR), χωρίς όμως να πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια, οπότε προκαλούνται ηπιότερα κλινικά συμπτώματα.
Η μετάλλαξη F1052V είναι μια μετάλλαξη ποικίλης κλινικής έκβασης Όσον αφορά τη μετάλλαξη C2620-15>G, γίνεται αναφορά σε αυτή σε μεμονωμένες δημοσιεύσεις (El Seedy 2017, Behar 2017, Ισραήλ), χωρίς όμως να διευκρινίζεται η κλινική κατάσταση των ασθενών αι και αν έχουν τυπική εικόνα ΚΙ, ή εικόνα CFTR related disorder.
Αγαπητή φίλη, σχετικά με το ερώτημά σας για την κλινική εικόνα ενός παιδιού που φέρει τις μεταλλάξεις F1052V και C2620-15>G, δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον συνδυασμό αυτό.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, ένα παιδί που γεννιέται με τυπική ΚΙ θα έχει προσδόκιμο επιβίωσης άνω των 50 ετών στη Βρετανία. Ένα παιδί με CFTR related disorder θα έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
06.05.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis