Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

df 508 με αγνώστου κλινικής σημασίας νουκλεοτιδικη αλλαγή

Ερώτηση
Καλησπέρα,είμαι έγκυος 22 εβδομάδων στο δεύτερο παιδί .
Εγω βρέθηκα φορέας της Δf508 και ο σύζυγος μου c3118c>T (L1040f)σε έτεροζυγη κατάσταση αγνώστου κλινικής σημασίας .στο πρώτο μας παιδί δεν είχαμε κάνει τις εξετάσεις και μας πρότειναν οι γενετιστές να ελέγξουμε κ το παιδί οπου τελικά βρίσκεται φορέας και των δυο μεταλλάξεων και το βρήκαμε τυχαία αφού η κλινική του εικόνα είναι άριστη και σε ανάπτυξη αλλά και σε ασθένειες αφού είναι 2,5 ετών και έχει παθει μια βρογχιολιτιδα και δυο λαρυγγιτιδες και όλα αυτά χωρίς υψηλό πυρετο.πηγαμε στο Χωρεμειο για όλες τις εξετάσεις και στο τεστ ιδρώτα ο μικρός είχε 47 δηλαδή οριακό.μας είπαν να μην προχωρήσουμε σε αμνιοπαρακέντηση αφού σύμφωνα με την εικόνα του μικρού μας αν το έμβρυο πάρει και τις δυο μεταλλάξεις το πολύ πολύ θα έχει ήπια συμπτώματα .
1)υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να έχει βαριά συμπτώματα;
2)επειδή είναι αγορι είναι σίγουρη η στειρότητα;
3)τι σημαίνει το οριακό τεστ ιδρώτα;αφού δεν είναι θετικο!;;
Μας είπαν παρακολούθηση εξαμήνου
Σας Ευχαριστω εκ των προτέρων
Απάντηση

Αγαπητή φίλη
Eίστε έγκυος 22 εβδομάδων στο δεύτερο παιδί σας και εσείς είστε φορέας της μετάλλαξης DF508 και ο σύζυγός σας είναι φορέας της μετάλλαξης c.3118C>T.
Για το λόγο αυτό οι γενετιστές σας συνέστησαν να ελέγξετε το παιδί σας που είναι 2 ½ ετών, χωρίς ιστορικό συχνών λοιμόξεων του αναπνευστικού πλην μίας βρογχιολίτιδας και δύο λαρυγγίτιδων του οποίου ο γονότυπος έδειξε τις παραπάνω δύο μεταλλάξεις και τα χλωριούχα στον ιδρώτα (τεστ ιδρώτα) ήταν 47mmol/L.
Σας είπαν ότι δεν χρειάζεται να κάνετε αμνιοπαρακέντηση προκειμένου να προβείτε σε έκτρωση (τεχνητή εκβολή). Λόγω της ήπιας κλινικής εικόνας που είχε τα 2,5 χρόνια που είχε το παιδί σας και του ενδιαμέσου τιμών χλωριούχων στον ιδρώτα.
Αγαπητή φίλη το γονίδιο της κυστικής ίνωσης είναι ένα μεγάλο γονίδιο με πολλές μεταλλάξεις πλέον των 2.000, για το λόγο αυτό υπάρχει μία διεθνής βάση δεδομένων και είναι ένα σύστημα αναφοράς που δημιουργήθηκε για δίδει πληροφορίες για την κλινική εικόνα και τη σημασία των μεταλλάξεων και συγκεντρώνει κλινικά δεδομένα διαφόρων μεταλλάξεων από τα εθνικά κέντρα αναφοράς (Registry) όπου υπάρχουν ή από τα μεγάλα κέντρα κυστικής ίνωσης από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία ακόμα από Νότια Αμερική και κάποιες χώρες της Ασίας και ονομάζεται CFTR2
Κατά την τελευταία καταγραφή της 08/12/2017 υπάρχουν πληροφορίες για τις συχνότερες μεταλλάξεις που μέχρι τότε είχαν ελεγχθεί από 89.052 πάσχοντες από κυστική ίνωση. Ο αριθμός των μεταλλάξεων που έχουν καταγραφεί στοιχεία είναι 374, οι :
312 μεταλλάξεις προκαλούσαν κυστική ίνωση
36 μεταλλάξεις ήταν ποικίλης κλινικής έκφρασης
13 μεταλλάξεις δεν προκαλούσαν κυστική ίνωση
13 μεταλλάξεις ήταν αγνώστου κλινικής σημασίας
Βάση της συσχέτισης των μεταλλάξεων και των δεδομένων του CFTR2 για διευκόλυνση της διάγνωσης προγενετικά ή σε θετικό νεογνικό screening για την κυστική ίνωση.
Η ανεύρεση 2 μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι υπάρχει κυστική ίνωση (απαραίτητη η επιβεβαίωση με τεστ ιδρώτα)
Μεταλλάξεις ποικίλης κλινικής έκφρασης σε συνδυασμό με μετάλλαξη που προκαλεί κυστική ίνωση ή μια άλλη μετάλλαξη ποικίλης κλινικής έκφρασης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τυπική κυστική ίνωση
Άγνωστης κλινικής σημασίας μετάλλαξη σε συνδυασμό με μετάλλαξη που δεν συμπεριλαμβάνεται στο CFTR2 μπορεί να προκαλεί τυπική νόσο ή νόσο ποικίλης κλινικής έκφρασης ή μπορεί να είναι καλοήθης.
Άτομα με μία ή περισσότερες μεταλλάξεις που δεν προκαλούν κυστική ίνωση, δεν προκαλούν κυστική ίνωση
Για την μετάλλαξη DF 508 είναι η συχνότερη τυπική μετάλλαξη της κυστικής ίνωσης παγκοσμίως, για τη μετάλλαξη όμως C3118C>T δεν υπάρχουν πληροφορίες στο CFTR2 ούτε στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει τέτοια περιγραφή. Οι τιμές των χλωριούχων στο τεστ ιδρώτα θεωρούνται :
Φυσιολογικά < 30 mmοl/L.
Ενδιάμεσο 30-59 mmol/L.
Παθολογικό ≥ 60 mmol/L.
Η ενδιάμεση τιμή των χλωριούχων στο παιδί 47 mml/L είναι ένδειξη ότι η πρωτεΐνη της κυστικής ίνωσης στο συγκεκριμένο παιδί παρουσιάζει ήπια δυσλειτουργία και πιθανά ηπιότερα συμπτώματα. Οπωσδήποτε το test ιδρώτα θα πρέπει να επαναληφθεί.
Γενικά ένα άτομο με τυπική κυστική ίνωση έχει δύο τυπικές μεταλλάξεις και προκαλεί κλινικές εκδηλώσεις από διάφορα συστήματα με αυξημένες τιμές χλωριούχων στον ιδρώτα.
CFTR related disorders ορίζεται η κλινική οντότητα που συνδυάζεται με δυσλειτουργία της πρωτεϊνης της κυστικής ίνωσης όπου δεν πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια, προκαλεί ηπιότερα κλινικά συμπτώματα και έχει καλύτερη πρόγνωση. Είναι μονοσυμπτωματική (προσβολή ενός συστήματος) και προκαλεί :
Ή συγγενής αμφοτερότερη απόφραξη των σπερματικών πόρων σε άρρενες ή χρόνια ή υποτροπιάζουσα παγκρεατίτιδα ή διάχυτες βρογχεκτασίες (Bombieri 2011).
Ένα λοιπόν αγόρι με τις μεταλλάξεις DF508/c.3118C>T θα έχει πιθανά στειρότητα. Αυτό δεν του αποκλείει την δυνατότητα να αποκτήσει δικό του παιδί μετά λήψης δικού του σπέρματος και εξωσωματικής διαδικασίας.
Σας συνέστησαν παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση και εξέλιξη της νόσου.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης


25.04.2018