Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Pseudomonas stutzeri

Ερώτηση
Έχω ένα ερώτημα και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να με βοηθήσετε. Η μικρή μου κόρη Linea γίνεται οκτώ ετών στις 8 Μαΐου 2007, και γνωρίζουμε ότι πάσχει από ΚΙ από τις 10 Ιανουαρίου 2007. Μέχρι τώρα όλοι μας έλεγαν, όπως και ο γιατρός μας, ότι η ψευδομονάδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή η κόρη μας βήχει πολύ, κάναμε φαρυγγική καλλιέργεια στις 23 Μαρτίου 2007. Από τα αποτελέσματα φάνηκε, εκτός των άλλων, ότι υπάρχει το βακτήριο Pseudomonas stuzeri. Ο επικεφαλής γιατρός λέει ότι τα βακτήρια αυτά δεν είναι επικίνδυνα, συνεπώς δεν χρειάζεται να γίνει κάποια θεραπεία. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να αποδεκτώ την ορθότητα της απόφασης αυτής. Θα ήθελα, λοιπόν, να ζητήσω τη βοήθειά σας για το πρόβλημα αυτό. Ίσως θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα βακτήρια αυτά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και ειδικότερα αν είναι σωστό ότι τα βακτήρια αυτά μπορουν να παραμείνουν στους πνεύμονες χωρίς θεραπεία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθειά σας και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να με βοηθήσετε.
Με τιμή
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε, σύμφωνα με την μακροχρόνια εμπειρία μας, το βακτήριο Pseudomonas stuzeri εντοπίζεται σπάνια σε ασθενείς με ΚΙ. Σε αντίθεση με την Pseudomonas aeruginosa, δεν υπάρχει ασθενής, στον οποίο το βακτήριο αυτό μπορεί να εντοπιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά, συνήθως αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς αυτούς με αντιβιοτικά, εφόσον υπάρχουν κλινικά σημεία λοίμωξης, π.χ. βήχας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην επιστημονική αρθρογραφία για τον παθογενετικό ρόλο της Pseudomonas stutzeri. Είναι πιθανόν ότι ο γιατρός σας για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μην ξεκινήσει κάποια θεραπεία. Από την άλλη, αυτό το βακτήριο εντοπίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που υποφέρουν από ανοσοανεπάρκεια. Κανονικά στους ασθενείς αυτούς χορηγείται θεραπεία. Ίσως θα μπορούσατε να μιλήσετε πάλι στον γιατρό σας, αν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια θεραπεία 14 ημερών με αντιβίωση από το στόμα, ειδικά λόγω των υπαρκτών κλινικών συμπτωμάτων.
Με εκτίμηση
05.01.2009