Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

Abejones del CF

Klausimas
Sveiki, noreciau specialisto nuomones.

Mano dukryte (jai dabar 9 menesiai) turi problemu su virskinimu. Ismatose nuolat randama nesuvirskinto maisto, riebalu, muilu, gleiviu (koprogramos duomenys), smarkiai pucia pilva, naktimis labai prastai miega. Motinos pienu maitinta iki 8 menesiu, iki 6 men. vien mamos pienu (problemos prasidejo, kai vaikui buvo 4 men.). Atlikti genetiniai tyrimai KMUK, atsakymas: CFTR19 gene mutaciju budingu cistinei fibrozei nerasta. Paskutinis (pirma karta buvo 40mml/l) prakaito tyrimas su Macroduct analizatoriumi 33mml/l (atliktas 2011-02-24, Vilniaus Antakalnio ligonineje). Kudikiui atliktas celiakijos testas neigiamas, taip pat durio ir lopo meginiai del alergiju nieko neparode. Gydytojai teigia, kad tai ne CF. Kokia jusu nuomone, ar tikrai as, mama, galiu nurimti ir kiekviena diena nebijoti, kad kazko dar nepadariau del savo vaiko. O jei klausti be emociju, tai ar jusu praktikoje pasitaike atveju, kai su tokiais duomenimis po kiek laiko vaikui visgi buvo patvirtinta CF? Dekoju uz atsakyma.
Atsakymas
Gerb Paklausėjau (-ja),
pagal Jūsų pateiktus duomenis spręsti apie CF galimybę yra sunku. Reikėtų atvykti konsultacijai į CF centrą, su apylikės pediatro siuntimu, iš anksto suderinus laiką (tel 865012010).
Pagarbiai,
doc. S. Dumčius
21.06.2011
Atsakymą redagavo: Prof., Ph.D., M.D. Sigitas Dum?ius