Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

Miegas

Klausimas
Dukrytei labai gretai bus 4 metukai. Apie tai kad ji serga cistine fibroze sužinojome prieš porą mėn.Ji labai judri mergaitė, tačiau turim problemų su miegu.Dieną ji nenori eiti miegoti, bet kartais kartu su ja pagulėjus užmiega ir tada jau kokias 2-3 val.išmiega.Kai būna be pietų miegelio jau pavakarėje būna labai irzli. Apie 20 val.ji jau miega ir išmiega 11 val.Ką tokie vaikučiai jaučia, gal jiems sunku kvėpuoti?Ji sako: mamyte,aš visai nenoriu miego,nors matyti kad pavargusi ir žiovauja.
Atsakymas
Gerb teveliai,
Deguonies trūkumas miego metu, cistine fibroze sergantiems ligoniams, gali būti sunkios eigos atvejais, esant ryškiam kvėpavimo funkcijos nepakankamumui.
Vaikų atsisakymo eiti miegoti tiesioginis ryšys su cistine fibroze mažai tikėtinas. Greičiau jie neina miegoti dėl kitų priežasčių: nenoro pasilikti vieniems, tamsos baimės ir pan. Reikėtų išsiaiškinti, ko vaikas bijo ir po to pasistengti padėti jam atsikratyti tos baimės.
Pagarbiai,
Sigitas Dumčius
20.03.2008
Atsakymą redagavo: Prof., Ph.D., M.D. Sigitas Dum?ius