Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

cistine fibroze

Klausimas
kaip paaiskinti zmoniu su cf isgyvenamumo recepta..turiu omeny,kodel vieni ir turedami sunkias cf formas gyvena ilgai kiti ne,kokiems cf ligoniams "pasiseka" prailginti gyvenima iki imanomai ilgo,kokiem cf ligoniams ne ?
Atsakymas
Laba diena,
Žmogaus išgyvenamumas sergant cistine fibroze priklauso nuo daugelio veiksnių. Pirmais veiksnys yra ligos sunkumas - ligos pažeistų organų būklė. Savo ruožtu jų būklė priklauso nuo asmens vidinių veiksnių, tokių kaip konkreti genų mutacija, imuninės sistemos būklė ir kt.
Antrasis veiksnys - gydymo veiksmingumas. Jis priklauso tiek nuo gaunamų vaistų, tiek (kartais net didesne dalimi) nuo paties paciento motyvacijos, noro ir galimybės gydytis - kiekvieną dieną daryti mankštą, vengti respiracinių infekcijų, saugotis peršalimo ir kt.
Geresnis išgyvenemumas yra tų ligonių, kurie nepasiduoda iškilus ligos paūmėjimams, o taip pat neleidžia sau atsipalaiduoti ligos remisijos metu.
Pagarbiai,
Gyd. pulmonologas
Edvardas Danila
17.01.2013
Atsakymą redagavo: Assoc. Prof., Ph.D., M.D. Edvardas Danila