Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Hygiëne

Vraag
ik doe een spreekbeurt over cystic fibrosis
maar dan moet ik wat weten over de hygiëne
weten jullie daar wat van
Antwoord
Geachte vragensteller,

Leuk dat je cystic fibrosis gekozen hebt als onderwerp voor je spreekbeurt. Het is inderdaad een heel belangrijk en boeiend ziektebeeld. CF is geen besmettelijke aandoening maar toch speelt hygiene een belangrijke rol. Longinfectie is het hoofdprobleem van patiënten met mucovisidose. Vooral chronische longinfectie door de bacterie Pseudomonas aeruginosa gaat gepaard met versnelde achteruitgang van de longtoestand. Één van de doelen van de behandeling is dan ook chronische infectie door deze bacterie proberen vermijden. Vermijden van gekende besmettingsbronnen is daarom belangrijk. Die besmettingsbronnen kunnen zijn: andere patiënten en het milieu o.a. de apparaten gebruikt in de behandeling zoals ademhalingskine en aerosol.

Patiënten die besmet zijn met de bacterie Pseudomonas aeruginosa kunnen deze bacterie doorgeven aan patiënten die niet besmet zijn door deze bacterie. Daarom mogen bv.deze 2 groepen van patiënten noch binnen noch buiten het ziekenhuis met mekaar in contact komen. Maar er zijn nog andere belangrijke aspecten omtrent hygiëne zoals het ontsmetten van alle aerosol apparatuur om te vermijden dat patiënten op deze wijze besmet worden. Algemene maatregelen om besmetting uit het milieu te vermijden zijn o.a. goede handhygiëne. Er bestaan enkele consensus artikels over hygiene, maar deze handelen in hoofdzaak over maatregelen in ziekenhuis verband.
• Lisa Saiman, Jane Siegel, The Cystic Fibrosis Foundation Consensus Conference on Infection Control Participants, Infection control recommendations for patients with cystic fibrosis: Microbiology, important pathogens, and infection control practices to prevent patient-to-patient transmission Am J Infect Control 2003 May;31(3 suppl) S1-62.


Maar het onderwerp mucovisidose en hygiëne is heel uitgebreid. Een optie kan zijn dat je slechts 1 aspect ervan behandelt in je spreekbeurt. Meer informatie over dit ziektebeeld kan je zeker ook bekomen bij de Belgische vereniging voor strijd tegen mucovisidose (www.muco.be). Zij hebben informatiepakketten die je kunnen helpen bij het opstellen van je spreekbeurt en het eventueel beter aflijnen van je onderwerp.
11.12.2009