Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

zweettest

Vraag
Kan een zweettest met verhoogde waardes ook nog op andere ziektes wijzen?
Antwoord
Bedankt voor deze interessante vraag.

Bij het uitvoeren van de zweettest wordt het Chloorgehalte in het zweet bepaald. Een verhoogde concentratie van Chloor in het zweet is meest typisch voor mucoviscidose (CF) maar kan inderdaad ook bij andere ziektebeelden dan mucoviscidose voorkomen.
In de medische tekstboeken kan je lijsten vinden van aandoeningen waarbij het zweetchloride verhoogd kan zijn. Dit gaat van hormonale problemen (bv bijnierschors-problemen, schildklierproblemen), over huidproblemen zoals ernstig eczeem, ernstige ondervoeding (zoals bij anorexia nervosa), stofwisselingsstoornissen met stapeling (Mucopolysaccharidose en glycogeen stapeling) enzovoort. Ook inname van sommige medicatie kan het resultaat van de zweettest beïnvloeden.
De meeste ziektebeelden die hier worden opgesomd zijn zeldzaam en klinisch gemakkelijk te onderscheiden van muco of CF. Ook zijn er weinig gegevens te vinden of bij deze beelden het zweetchloride even sterk verhoogd is als bij mucoviscidose. In praktijk betreft het dan veelal een resultaat in de “grijze” zone (Chloridegehalte tussen 30 en 60 mmol/L).
Daarnaast is het belangrijk na te gaan of de zweettest op de juiste wijze is uitgevoerd volgens de internationaal geldende richtlijnen. Er zijn ook methoden waarbij een ander resultaat wordt weergegeven dan de chloorconcentratie in het zweet. Bij deze methoden gelden andere normaalwaarden dan bij de klassieke zweettest; de normale uitslagen van zweettesten, waarbij de geleidbaarheid van zweet wordt gemeten, zijn hoger dan de uitslagen van de klassieke zweettest met chloorbepaling. Deze “conductiviteit” is een screening test, geen echte diagnostische test.
Het blijft belangrijk te benadrukken dat de diagnose van mucoviscidose wordt gesteld op basis van enerzijds klinische gegevens of familiale geschiedenis en anderzijds op basis van aanvullend onderzoek met in eerste stap een zweettest.
Hopelijk is dit een voldoende antwoord op uw vraag.
Met vriendelijke groeten
Marijke proesmans
01.03.2010