Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Bedrocan medicinale cannabis

Vraag
Cannabis Badrocan BV is een Nederlands bedrijf de productie van gedroogde cannabis als medicijn en geneesmiddelen met ingrediënten uit de hennep.
Hij wilde meer feedback over het gebruik ervan in de behandeling van CF via verdamper (inademing van stoom zonder branden), of gewoon gegeten.
Antwoord
Beste vraagsteller,

Er zijn geen data in verband met wetenschappelijke studies rond deze preparaten bij CF patiënten. Daarom is het dus niet bewezen dat ze de gezondheid van CF patiënten verbeteren. In tegendeel: neveneffecten en bijwerkingen van deze preparaten zijn ongekend en niet zorgvuldig gerapporteerd. Omwille van veiligheidsredenen en het gebrek aan data betreffende CF patiënten, kunnen dergelijke preparaten niet aanbevolen worden. Deze vorm van therapie behoort niet tot de CF behandeling in enige Amerikaanse noch Europese consensus. . Het is hoe dan ook zeer belangrijk dat patiënten die deze niet-conventionele therapie overwegen, eerst de veiligheid en mogelijke voor- en nadelen ervan bespreken met hun CF arts.

Met vriendelijke groeten,

Natalia Kobelska-Dubiel, MD, PhD
14.06.2011