Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Zoutig zweet

Vraag
waarom is het zweet extra zout bij cf patient
Antwoord
CF of mucoviscidose is een erfelijke aandoening die veroorzaakt wordt door een mutatie in het CFTR gen (= een stukje erfelijk materiaal dat alle informatie bevat om het CFTR eiwit te maken). Dit heeft als gevolg dat de aanmaak van het correct CFTR eiwit fout loopt.
Dit eiwit werkt als een zoutkanaal en bij onvoldoende werking of niet aanwezig zijn van het eiwit, wordt er onvoldoende of geen chloor naar buiten de cel gebracht en is er overdreven opname van natrium naar binnen. De cel houdt water en zout vast, zodat slijm dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden, abnormaal taai is.
Het CFTR eiwit is terug te vinden in de slijmvliezen van de luchtwegen, in de afvoerwegen van de alvleesklier en de galwegen, in de afvoerwegen van spermacellen en in de zweetklieren.

In de zweetklier wordt zweet gevormd. Initieel met een samenstelling die zeer gelijkend is aan het bloed en bevat onder andere natrium en chloride. Terwijl het zweet van de zweetklier door het zweetbuisje gaat, wordt bij niet-CF mensen het natrium en chloor door de cel weer teruggepompt naar de bloedstroom. Dit gebeurt in de zweetbuis door het CFTR kanaal. Bij patienten met CF is de functie van het CFTR eiwit dus minder of niet aanwezig en vindt er in de zweetbuis geen of onvoldoende chloortransport plaats en dus ook verminderde natrium reabsorptie.
Zodoende bevat het zweet bij een CF patient abnormaal hoge natrium en chloride concentraties en is het extra zout.
De hoeveelheid zweet blijft hetzelfde, enkel de hoeveelheid zout (=natriumchloride) is verhoogd. De test om CF op te sporen is dan ook gesteund op de analyse van zweet: het chloorgehalte is laag bij gezonde personen en hoog in geval van CF.

Dr. P. Van De Wijdeven
15.03.2010