Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

vogels

Vraag
kan het kwaad om een parkiet te nemen voor kinderen met cf?
Antwoord
Parkieten kunnen dragers zijn van of besmet zijn met verschillende ziektekiemen die overgedragen kunnen worden op mensen en tevens ziekte kunnen veroorzaken bij de mens.
Het meest gekend is in medische termen Psittacose of parrot fever (“parkietenkoorts”). Dit is een ziekte die overgedragen wordt van dier op mens en waarbij met Chlamydophila psittaci besmette vogels aan de basis liggen van de infectie. Terwijl men de infectieziekte bij vogels vrij frequent aantreft, is het een relatief zeldzame ziekte bij de mens, die echter een ernstig verloop kan hebben met een ernstige longontsteking tot gevolg. De besmetting ontstaat na contact met besmette vogels. De overdracht verloopt via inademen van besmette microdeeltjes in de lucht die afkomstig zijn van een ziek dier of van een dier dat drager is van de ziekte (maar dus zelf niet ziek is). Die microdeeltjes kunnen bestaan uit speeksel, stoelgang, vocht uit de oogjes of stofdeeltjes uit besmette veren of vervuild zand. Uitzonderlijk kan ook direct contact (bek-mond) of manipulatie van de vogels aan de basis liggen van de infectie. Ook het schoonmaken van de kooi of verblijven, of zelfs slapen in dezelfde ruimte waar een vogelkooi opgesteld is, zijn risicoactiviteiten. De longonsteking dient behandeld te worden met specifieke antibiotica.
Andere ziektekiemen die kunnen overgedragen worden en belangrijk zijn voor mucoviscidose patiënten zijn atypische mycobacteriën, waaronder Mycobacterium avium intracellulare. Avium komt van het Latijnse Avis wat vogel betekent. De wijze van overdracht hierbij is nog niet goed gekend. Wel weten we dat parkieten drager kunnen zijn van deze bacterie en er zijn gevallen beschreven van ziekte bij de mens waarbij men vermoeden heeft dat deze veroorzaakt zijn door contact met een besmette vogel. Het impact van een mycobacteriële infectie bij patiënten met mucoviscidose is niet volledig gekend maar vaak hebben patiënten met deze verwikkeling een moeilijk beloop van de ziekte. Bij een andere ziektekiem uit dezelfde familie, namelijk Mycobacterium abscessus is geweten dat deze infectie gepaard gaat met een forse achteruitgang van de longfunctie. Deze infecties zijn ook heel moeilijk behandelbaar.
Als laatste zijn ook schimmelinfecties beschreven die overgedragen kunnen worden zoals Aspergillus. CF -patiënten kunnen besmet zijn met Aspergillus zonder duidelijke nefaste gevolgen hiervan, maar het kan ook een ernstige longinfectie veroorzaken en tevens een ziektebeeld met een allergische reactie op de Aspergillus- schimmel, genaamd “allergische bronchopulmonale aspergillose”. Dit ziektebeeld kan ernstige longschade (bronchiëctasiën) tot gevolg hebben. Sommige patiënten hebben zowel infectie met atypische mycobacteriën als een allergische bronchopulmonale aspergillose.
Als besluit kunnen we zeggen dat infectie van de luchtwegen zo goed mogelijk moet worden vermeden bij patiënten met CF. Bijkomende infectie met moeilijk te behandelen kiemen, bijvoorbeeld door contact met parkieten, zou dus moeten worden vermeden. Vogels in het algemeen en parkieten in het bijzonder kunnen vervelende kiemen overdragen bij patiënten met CF. Het houden van parkieten kan dus voor CF patiënten niet aangeraden worden; het is voor hen veiliger om hiermee geen contact te hebben. De grootste risicofactoren zijn het kuisen van de kooi van de parkiet, contact met uitwerpselen, parkieten houden in de slaapkamer of in een kleine ruimte met onvoldoende verluchting.
Dr. K. Cosyns
15.03.2010