Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

twijfel over cystic fibrosis

Vraag
Mijn zoon is 5 jaar, en sinds september 2009 last van aanhoudend hoesten, ontlasting stinkt heel erg, moet ik me zorgen maken?
Antwoord
Bedankt voor uw vraag. Zoals vermeld vervangt deze website niet het advies van uw behandelende arts, want enkel een volledig medisch verhaal en klinisch onderzoek kunnen tot een juiste diagnose leiden. We zullen trachten in het algemeen uw vraag te beantwoorden.
Hoesten is een frequente klacht bij kinderen. Jonge kinderen zijn blootgesteld aan vele virussen en bacteriën want ze hebben hiertegen nog geen sterk ontwikkelde afweer opgebouwd. Ze zullen dus frequent infecties o.a. van de luchtwegen doormaken. Neusloop en hoesten zijn hier de hoofdklachten, soms samengaand met koorts, een verminderde eetlust, hoofdpijn. Minder frequent is er ook aantasting van de lage luchtwegen, met piepen, kortademigheid, pijn op de borstkas. Elke episode duurt één tot twee weken, gevolgd door een periode zonder symptomen, tot de volgende infectie komt. Aanslepend hoesten tijdens de winter wordt dus meestal veroorzaakt door herhaalde luchtweginfecties. Hogerbeschreven episodes volgen elkaar op met korte symptoomvrije periodes. Soms treden verwikkelingen op, zoals een bacteriële sinusitis, waarbij de hoest en de neuslast ernstiger zijn en langer aanslepen.
Veranderingen in uitzicht, consistentie van de stoelgang zijn ook meestal het gevolg van banale infecties of van veranderingen in voedingsgewoontes. Zelden is er een aanslepende darminfectie, of een onderliggend probleem zoals een slechte vertering of een chronische darmonsteking. In dit geval zijn er meestal andere bijkomende klachten : buikpijn, verminderde eetlust, slechte gewichtsevolutie, lusteloosheid…
Aanslepend hoesten kan ook een teken zijn van een meer ernstige aandoening. Astma kan zich bv op deze manier presenteren, meestal samen met piepende ademhaling en ook andere allergische klachten zoals eczeem of hooikoorts bij het kind of bij familieleden. Bij mucoviscidose of CF is er aanslepend hoesten, vaak samengaand met diarree en een slechte gewichtsevolutie. Andere meer zeldzame chronische aandoeningen met aanslepend hoesten zijn onder andere afweerstoornissen.
De klachten die u meldt kunnen dus een teken zijn van een chronische aandoening zoals mucoviscidose. Maar meer waarschijnlijk zijn ze te wijten aan ‘banale’ virale infecties en verteerproblemen.
De taak van de behandelende arts is om door nauwkeurig de context en het verhaal van de symptomen te reconstrueren, en uw kind zorgvuldig te onderzoeken, te zoeken naar alarmtekens (slechte gewichtstoename, aanhoudende klachten zonder symptoomvrije periodes, blijvende afwijkingen van de longauscultatie) of aanwijzingen naar specifieke aandoeningen (piepen bij astma, blijvende neuslast of hoofdpijn bij sinusitis)... Indien aangewezen worden dan bijkomende onderzoeken gepland om de juiste diagnose te stellen, of om een onderliggende aandoening uit te sluiten. Voor mucoviscidose kan dit door middel van een een zweettest, die de arts zal voorstellen bij de minste twijfel.
Het beste is dus om met uw kind een afspraak te plannen bij zijn behandelende (kinder)arts voor verder uitpluizen van de klachten die u meldt. Ongerustheid over een specifieke onderliggende aandoening kan dan ook besproken worden.
Met vriendelijke groeten,
Dr. F. Vermeulen
19.04.2010