Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cystis fibrose

Vraag
Mijn dochter is 6 jaar en heeft al 3 jaar klachten die erg veel lijken op cf. Ze heeft het eigenlijk het hele jaar door van oktober tot juli. In de zomermaanden heeft ze er geen last van. Is dit met cf ook zo of hebben mensen met cf in de zomermaanden ook klachten?
Antwoord
U stelt een heel specifieke vraag over de gezondheid van uw dochtertje van 6 jaar. U lijkt ietwat ongerust dat uw dochtertje aan CF (mucoviscidose) zou kunnen lijden. Om die vraag te beantwoorden verwijzen we u naar uw dokter.

Uw algemene vraag: hebben mensen met CF in de zomermaanden ook klachten kunnen we wel beantwoorden.
Heel typisch voor jonge kinderen is dat ze in de herfst en winterperiode een aantal virale infecties van de luchtwegen doormaken. De meeste jonge kinderen zijn dus vaker ziek in herfst en winter dan in de zomer.
Vermits virale luchtweginfecties de belangrijkste uitlokker zijn van astmasymptomen bij jonge kinderen, zullen kinderen met een astmatische aanleg ook meer symptomen van astma vertonen in de herfst en in de winter en het in de zomer spontaan veel beter doen. Hetzelfde geldt voor kinderen met een probleem van de afweer of de immuniteit.
Bij andere chronische ziekten en ook kinderen met CF is dat seizoenspatroon minder duidelijk: de symptomen van hoest en longinfectie gaan in de zomer niet helemaal weg. Toch zijn virale luchtweginfecties ook bv. bij kinderen met CF vaak de voorbode van een opflakkering van longinfectie. Daarom verloopt ook bij hen de najaarsperiode moeilijker dan de zomerperiode.
Of klachten al dan niet in de zomer verdwijnen is dus geen betrouwbare test om te beslissen of het gaat over CF. Een zweettest is de beste eerste diagnostische test om CF aan te tonen of uit te sluiten.
We stellen voor dat u uw bezorgdheid bespreekt met uw arts. Hij kan beslissen of er bij uw kind verder onderzoek moet gebeuren.

Met vriendelijke groeten
Professor Dr. K. De Boeck
26.07.2010