Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

het stadse wonen? of op t platteland? of tussenin?

Vraag
Is het zo dat bepaalde lucht beter is voor Cf patienten?

droge lucht, zee lucht, boslucht, vochtige lucht?
Wij wonen zelf midden in een centrum en ik vraag me af of we daar wel goed aan doen.
ik denk dat er meer vervuiling is dan in de rest van een stad.
valt er iets te zeggen over waar de lucht het schoontst is en wat de beste invloed heeft op de cf patient?
Antwoord
Luchtvervuiling wordt vooral veroorzaakt door verbranding van brandstoffen door auto’s, industrie, vliegtuigen… waarbij stikstofproducten, zwavelproducten, ozon en fijne stofdeeltjes vrijkomen. Vooral deze fijne stofdeeltjes (met een doormeter kleiner dan 10 picometer) kunnen na inademing diep in de longen doordringen en in de kleine longblaasjes irritatie en ontsteking veroorzaken.
Er is de laatste jaren veel gepubliceerd over luchtvervuiling. Veel studies onderzoeken de korte en lange termijn gevolgen van luchtvervuiling bij gezonde personen. Uit deze studies blijkt dat er op korte termijn een duidelijk verband bestaat met hoesten, kortademigheid en luchtweginfecties. Op de langere termijn rapporteert men een verhoogd risico op chronische bronchitis, hart- en vaatproblemen en longkanker.
Bij mensen die reeds een longziekte zoals astma, chronische bronchitis of CF hebben, wordt de ontsteking die zij potentieel hebben vanwege de ziekte zeker verergerd door luchtvervuiling. Er zijn enkele studies gebeurd bij patiënten met CF of mucoviscidose waaruit blijkt dat patiënten die in een ‘vervuilde’ regio wonen een iets snellere achteruitgang van longfunctie hebben en iets meer opstoten van infectie hebben per jaar, dan patienten die in een minder vervuilde regio wonen. Dit verschil wordt geweten aan de verhoogde concentraties van fijn stof en ozon.
Een uitspraak doen over gebieden die te mijden zijn of juist aan te bevelen is zeer moeilijk, aangezien fijn stof zich snel verspreid en zowel Nederland als België dicht bevolkt zijn. Grote steden en grote autowegen zijn in ieder geval zones met verhoogde concentraties van fijn stof. Er zijn gedetailleerde landkaarten met verdeling van concentraties aan fijn stof, ozon, stikstofproducten en dergelijke beschikbaar op volgende websites:
www.vmm.be voor België
www.lml.rivm.nl voor Nederland
Dit probleem van luchtvervuiling moet natuurlijk op individuele basis bekeken worden: als je als CF patiënt veel last lijkt te hebben van de vervuiling en je hebt de mogelijkheid om te verhuizen naar een gebied met minder vervuiling is dit misschien wel aan te raden.
Dagen waarop de metingen van fijne stofdeeltjes hoger zijn dan de toegelaten norm, worden als ‘smogalarm’ benoemd. Het is raadzaam op deze dagen buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen of andere sporten te mijden. De dagen waarop het smogalarm van kracht is, worden duidelijk via de media gecommuniceerd.
Als toemaatje: vergeet niet dat luchtvervuiling binnenshuis zoals sigarettenrook erg schadelijk is en dat blootstelling aan sigarettenrook nog steeds een heel groot probleem is (groter dan luchtvervuiling): tot 15% van CF patiënten roken zelf. Sigaretten rook mijden én natuurlijk niet gaan roken als CF patiënt is en blijft de eerste boodschap.
Dr. M. Boon
05.10.2010