Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

boiler

Vraag
is het gebruik (handen wassen,afwassen met) van een boiler gevaarlijk voor cf patienten?
m.i. staat hier stilstaand water in.

mvg
Antwoord
Uw vraag richt zich vermoedelijk tot de meer concrete vraag of de kans op een besmetting met Pseudomonas aeruginosa groter is na het wassen van de handen met water afkomstig uit een boiler dan met gewoon kraantjeswater.

Pseudomonas aeruginosa is inderdaad een kiem die gevreesd wordt in de populatie van CF patiënten, omwille van de mogelijkheid tot kolonisatie (= blijvende aanwezigheid in de longen) en zijn eigenschap om longschade bij CF te versnellen/ te verergeren (lees hierover meer in het desbetreffende hoofdstuk).

Omdat Pseudomonas optimaal kan groeien in een vochtige en warme omgeving, wordt afgeraden aan CF patiënten om contact met warm stilstaand water waar mogelijk te vermijden, zeker als het water in fijne druppels wordt verstoven, zoals in een Jacuzzi of een subtropisch zwembad (lees de vragen over zwemmen en CF).

Weet echter dat het water in een boiler wordt opgewarmd tot een temperatuur tussen 55 en 65 °C. Dit zijn de richtlijnen voor het plaatsen van een boiler en de insteltemperatuur is in principe gemakkelijk na te gaan op het toestel. Het doel van deze constante temperatuur is de groei van kiemen te vermijden. Pseudomonas aeruginosa kan blijven groeien tot een temperatuur van 42°C, maar daarboven sterft die wel af. Het gebruik van water afkomstig uit een boiler is dus niet gevaarlijk voor CF patiënten, mits de juiste insteltemperatuur in de boiler gehandhaafd is (> dan 55°C).

Een goede handhygiëne is de eerste maatregel in de preventie van infecties.

Vriendelijke groeten,
Dr Elke De Wachter
21.01.2011