Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

openbaring

Vraag
sinds een paar maanden heb ik last van taai slijm in neus/keelholte en longen. Ik noem het taai slijm en iemand vroeg me laatst of ik taaislijmziekte heb. Ik ben informatie op internet gaan opzoeken. Ik vraag me af: op welke leeftijd openbaart deze ziekte zich en wat zijn dan de symptomen?
Antwoord
Beste ECORN-gebruiker,

Bedankt voor deze vraag. Mucoviscidose (CF) is een ziekte die zich op verschillende manieren kan manifesteren, echter bij de meeste patiënten komt het tot uiting als een ernstige ziekte. Deze patiënten vertonen al vroeg in het leven symptomen zoals slechte vertering (diarrhee, groeivertraging, krampen) en/of luchtweginfecties. Naast het klassieke ziektebeeld met aantasting van longen en spijsvertering bestaan er mildere vormen van mucoviscidose waarbij het ziektebeeld zich beperkt tot één orgaan (bv alleen steriliteit bij mannen). In dergelijk geval van “milde CF” is er zelfs een discussie onder artsen of de term CF wel moet gebruikt worden.
Van alle gekende patiënten met CF in BelgIë is de diagnose bij de helft al gesteld vóór de leeftijd van 1 jaar (zelfs vóór de leeftijd van 7 maanden). 90% van de diagnoses is gesteld vóór de leeftijd van 14 jaar en bij 10% pas later en zelfs op volwassen leeftijd.
Voor meer informatie kan je terecht bij de antwoorden onder het thema Atypische (milde) CF.

Met vriendelijke groeten
Prof. Dr. K. De Boeck
21.01.2011