Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Obstipatie, reflux

Vraag
Vanaf de geboorte tobben we al met onze kleine jonge man. Na 6,5 maand blijkt dat hij verborgen reflux heeft en ernstige obstipatie klachten. Het hoesten hield ook aan, nu blijkt hij ontstoken amandelen te hebben. Mijn neefje heeft ook cf. Ons zoontje groeit wel goed, kan het dan toch zijn dat hij cf heeft of is dit uitgesloten?
Antwoord
Beste,
U begrijpt dat een website alleen algemene info over een aandoening kan brengen. Voor de bespreking van de klachten van uw kind verwijzen we u naar uw dokter.
In het algemeen kunnen we stellen dat de klachten die u vermeldt (verborgen reflux, obstipatie, hoesten, ontstoken amandels ) frequent voorkomen en in de combinatie die u opsomt weinig typisch zijn voor CF. De ziektetekens die u vermeldt komen heel vaak bij kinderen voor. De meeste kinderen met CF hebben frequente en slecht gevormde stoelgang en groeien minder goed. Maar wanneer er in een familie CF voorkomt, is het nodig om zekerheid te hebben. In die gevallen is de zweettest de beste test om de diagnose van CF te stellen of uit te sluiten. De test is weinig belastend en wanneer juist uitgevoerd heel betrouwbaar.

Met vriendelijke groeten,

Dr. Mieke Boon
Prof. K De Boeck
30.03.2011