Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Ballonvlucht

Vraag
Kan een ballonvlucht problemen geven voor iemand met CF met een gemiddelde ESW van ongeveer 60 %?
Antwoord
Beste vraagsteller,

Bedankt voor deze leuke vraag.

Het is u waarschijnlijk bekend dat bij toenemende hoogte boven zeeniveau de zuurstofspanning in de lucht afneemt. Denk maar aan klimmers in de bergen maar ook vliegtuigreizen.
Wanneer je een longziekte hebt zoals bv mucoviscidose heb je minder reserve en bestaat het risico dat bij lagere zuurstofspanning ernstige saturatie daling (daling van zuurstof in je bloed) en ademnood optreedt. Om dit risico enigszins te voorspellen bestaan er formules die rekening houden met de zuurstofconcentratie in je bloed en je longfunctie. Meer specifiek kan dit worden uitgetest in zogenaamde onderdrukkamers: deze bootsen de lagere atmosfeer druk zoals op grote hoogte na. Dit is echter geen routine test.
Een recreatieve ballonvlucht gaat echter niet zeer hoog: dit kan gaan van boven de boomtoppen tot ongeveer 800m. Het verschil in zuurstofspanning zal dan weinig verschillen en dus geen aanleiding geven tot zuurstofnood of ademlast.
Wanneer je chronisch zuurstof nodig hebt is een ballonvlucht wel af te raden want gewone zuurstofflessen zijn niet veilig om mee te nemen tijdens zo een vlucht (owv de ontvlambaarheid).
Voor wie er alles over wil weten nog dit toemaatje:
De zuurstofconcentratie in de lucht bedraagt nagenoeg 21% en dit is een constante, waar je ook bent. De totale luchtdruk daarentegen bedraagt 760 mmHg op zeeniveau en neemt af met toenemende hoogte. Hierdoor neemt ook de ‘zuurstofspanning’ of ‘zuurstofdruk’ af want die bedraagt 21% van de totale luchtdruk. Op zeeniveau bedraagt de zuurstofspanning dus 760 mmHg x0.21 = 160 mmHg. Op een hoogte van bv 2000 m zal dit 711mmHg x0.21= 149 mmHg zijn.
We hopen dat dit antwoord tegemoet komt aan je vraag.

Met vriendelijke groeten

Dr M Proesmans
20.07.2011