Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Experimentele proef

Vraag
In het kader van een geïntegreerde proef op school:
we weten dat mucopatiënten meer zout verliezen dan gezonde personen. Dit komt door een fout in het CFTR-eiwit.
Ik zou mijn proef zo opstellen:
Eerst meet ik het zoutgehalte van de mucopatiënten op een lege maag. Hierna laat ik de mucopatiënten een zoute drank drinken bvb een sportdrank en meet hierna opnieuw het zoutgehalte. Als de patiënt nog steeds evenveel zout verliest, heeft het drinken van een sportdrank een positief effect op het op peil houden van het zoutgehalte in het bloed.

Ik weet alleen niet waar ik het zoutgehalte het beste kan meten aangezien ik het met de beperkte middelen van het labo in onze school moet doen. Waardoor een zweettest niet mogelijk zal zijn (speeksel, urine, ...?)

Groetjes,
Siebe
Antwoord
Mucopatiënten verliezen inderdaad meer zout in vergelijking met gezonde personen. Dit zoutverlies treedt op in het zweet omdat het Chloor kanaal (CFTR-eiwit )in de zweetkanaaltjes niet functioneel is en het zout niet kan worden gereabsorbeerd. Het zoutgehalte in de zweettest is niet afhankelijk van de zoutinname van een patiënt. Wanneer een mucoviscidosepatiënt onvoldoende zout inneemt in de voeding zal dit eerst merkbaar zijn aan het zoutgehalte van de urine. Overtollig zout vanuit de voeding wordt immers uitgeplast. Bij lage zoutreserves zal het lichaam proberen al het zout vanuit het dieet te weerhouden en zal de zoutconcentratie in de urine laag zijn. Het zoutgehalte in het bloed zal pas dalen indien er ernstig zouttekort optreedt.

Wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het kader van een schoolonderzoek waarbij personen betrokken zijn is volledig onmogelijk. Experimenten op de menselijke persoon moeten immers voldoen aan heel strikte richtlijnen zowel wat betreft het ethische aspect (is dit onderzoek verantwoord) als het veiligheidsaspect (wordt het uitgevoerd in veilige omstandigheden). Een onderzoek moet dus ook voorgelegd worden aan een ethische commissie.
We moeten u dus ten stelligste afraden om dergelijke proef op punt te zetten.

Met vriendelijke groeten,

Prof. dr. M. Proesmans
02.12.2011