Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Griepprik

Vraag
Is het van belang om je kind met muco intelaten enten met de griepprik? Kan een griepprik zelf gevaren opleveren?(er zouden gevaarlijke stoffen o.a. Anti vries,inzitten) er zijn veel mensen geen voorstander van een griepprik. Welke afwegingen moet/kan ik maken? Mvg
Antwoord
Beste Vraagsteller,
Ja, het is belangrijk om personen met mucoviscidose jaarlijks te beschermen tegen griep door vaccinatie, en dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond, dat een griepinfectie een opstoot van longinfectie kan veroorzaken, met een grote kans voor een ziekenhuisopname. Studies hebben uitgewezen dat een griepinfectie Pseudomonas infectie kan bevorderen in de longen en aanleiding geven tot een chronische infectie.
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt griepvaccinatie voor kwetsbare personen aan sinds 1958, omwille van de grote positieve gezondheidseffecten, en deze aanbeveling blijft ook nu nog steeds gehandhaafd. Uit studies blijkt tevens dat een griepspuit bij personen met muco even veilig en even werkzaam is als bij gezonde personen.
Regelmatig wordt echter de veiligheid van vaccins en ook van het griepvaccin in vraag gesteld, en dit vooral op het internet, dat een belangrijke bron van gezondheidsinformatie is geworden. Met zoektermen als vaccinatie of inenting is er een grote kans dat men op een antivaccinatie website terecht komt. Op die sites wordt vaccinatie in verband gebracht met aandoeningen waarvan de precieze oorzaak niet gekend is en met het feit dat vaccins schadelijke stoffen bevatten of ziek kunnen maken. Deze informatie is niet gebaseerd op wetenschappelijke gegevens

Het is correct dat sommige vaccins toegevoegde stoffen bevatten die nodig zijn voor het productieproces of voor de verbetering van de werkzaamheid: de 2 stoffen die op het internet worden vernoemd zijn Thiomersal en Squaleen. Thiomersal is een conserveringsmiddel dat al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in kleine hoeveelheden in vaccins gebruikt wordt, dus al heel lang. Het bestaat voor een deel uit kwik, en is sinds 1999 uit kindervaccinaties verwijderd, niet omdat gebleken is dat het schadelijk is, maar om de kwikbelasting voor kinderen niet onnodig hoog te maken. Het zit ook niet in griepprikken. Squaleen is een meervoudig onverzadigde koolwaterstof en wordt in grote hoeveelheden gevonden in de leverolie van haaien en in kleine hoeveelheden in sommige plantaardige oliën zoals olijfolie, en gist. De stof komt ook in het lichaam voor als een tussenstof bij de biosynthese van cholesterol en in talg en komt natuurlijk voor in ons bloed. Squaleen wordt toegevoegd onder de vorm van een emulsie aan sommige griepvaccins om de werking te verbeteren.
Het is fout om de voordelen van een inenting te overdrijven en de nadelen te minimaliseren. Een griepspuit vermindert de kans op een ernstige infectie met het echte griepvirus, namelijk het influenzavirus. Het beschermt dus niet tegen de talrijke andere virussen die ook in de koude maanden tussen oktober en maart voorkomen en die minder ernstige “griepsymptomen” kunnen veroorzaken. Een griepspuit kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, zweten, spierpijn, koorts en zwelling op de prikplaats. Deze reacties verdwijnen meestal zonder behandeling na 1-2 dagen. Het vaccin bevat gedode deeltjes van griepvirussen, die eerst werden gekweekt in bevruchte eieren van gezonde kippen. Een voedings allergie voor ei is echter geen contra-indicatie voor het vaccin tenzij bij voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties op inname van ei. Dit bespreek je best met de behandelende arts. . Ondanks verbeteringen van de griepvaccins in de loop der jaren, moet geconstateerd worden dat de werkzaamheid nog verder kan verbeterd worden, vooral voor de jonge kinderen, en het onderzoek hierover is volop aan de gang.

Al meer dan 500 en misschien zelfs 1000 jaar veroorzaakt het griepvirus ziekte en sterfte onder mensen. Dank zij de vaccinatie zullen kwetsbare personen, voor wie griep nadelig kan zijn, zo goed mogelijk beschermd worden

Vriendelijke groet

Prof Dr Anne Malfroot
10.11.2011