Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Keel en neus amandelen

Vraag
Beste dokter,

Is er voor kindjes met cf een indicatie om de keel en neus amandelen te verwijderen? Is er extra kans op complicatie of brengt het in de afweer extra gevaren met zich mee?
Graag uw mening over het wel of niet verwijderen van de keel en neus amandelen bij een kindje met cf en weinig kno klachten.


Mvg vader
Antwoord
Beste vraagsteller, ik zal deze vraag eerst in het algemeen beantwoorden en dan meer specifiek voor mucoviscidose.

Neus- en keelamandelen maken inderdaad een deel uit van ons afweersysteem. Ze bestaan uit zogenaamd lymfoïd weefsel waar heel wat afweercellen in huizen. Bij jonge kinderen die frequent luchtweginfecties doormaken kan er echter een aangroei zijn van dit lymfoïde weefsel, in die mate dat de bovenste luchtweg hierdoor aanzienlijk vernauwd wordt. Deze kinderen hebben niet alleen last van een verstopte neus, snurkende ademhaling maar ook van herhaalde infecties die moeilijk genezen. Ook kan vocht zicht ophopen achter de trommelvliezen met gehoorsvermindering tot gevolg. Nachtelijk snurken kan leiden tot slechte slaapkwaliteit ’s met dan overdag algemene vermoeidheid, slechtere eetlust en slechter functioneren (ook cognitief). De beslissing om neusamandelen (in medische termen ook adenoïden genoemd) en of keelamandelen te verwijderen hangt dus af van de ernst en het type last dat het kind ondervindt. Het verwijderen van de neusamandelen is een relatief kleine ingreep die gebeurt onder een korte narcose. Bij sommige kinderen kan ze leiden tot een aanzienlijke verbetering met betere slaap, minder luchtweginfecties en ook betere eetlust. Het wegnemen van de keelamandelen is een wat meer pijnlijke ingreep. Dit is ook alleen aangewezen indien de amandelen zo groot zijn dat ze mekaar bijna raken of indien er herhaaldelijk bewezen streptokokken infecties van de keel optreden. Niet alle kinderen hebben verwijdering van beide amandelen nodig.

Bij een kind met mucoviscidose moet, net zoals bij een andere kleuter, worden geëvalueerd in hoever de neus en of keel amandelen vergroot zijn en daadwerkelijk ook tot klachten leiden. We weten dat kleuters met mucoviscidose sowieso heel veel neus- en sinusinfecties doormaken met frequent ook verstopte neus. Het is daarom belangrijk om na te gaan in hoeverre hier ook een factor vergroting van amandelweefsel meespeelt. Bovendien kunnen kinderen met mucoviscidose ook zogenaamde neuspoliepen ontwikkelen die heel specifiek zijn voor mucoviscidose. (Zie ook andere vragen over dit onderwerp op de Ecorn website). Een goede preoperatieve klinische evaluatie, zo nodig aangevuld met beeldvorming zoals CT scan, is daarom aangewezen. Wij raden u aan dit te overleggen met uw kinderarts en neus-keel-oor-arts vooraleer hierover een beslissing te nemen.

Met vriendelijke groeten,

Prof. dr. M. Proesmans
02.12.2011