Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Link tussen CF en ziekte van Sjögren?

Vraag
is er een link tussen CF en de ziekte van Sjögren (auto immuunziekte ) ?
Antwoord
Beste
Hartelijk dank voor uw vraag.
Er is tot op heden geen gekende duidelijke link tussen CF en de ziekte van Sjögren. In de literatuur is er wel een rapport van een 47jarige vrouw met een ontsteking van de alvleesklier bij wie zowel 2 mutaties in het CFTR-gen (het gen dat CF veroorzaakt) als de ziekte van Sjögren werden vastgesteld. Er wordt echter geen verband gezien tussen beide ziektes.
De ziekte van Sjögren is zoals u zelf reeds vermeldde een auto-immuun ziekte. Bij auto-immuunziekten worden antistoffen gemaakt tegen lichaamseigen stoffen. Dit betekent dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt ipv lichaamsvreemde bacteriën of virussen,… Dit kan leiden tot darmziekten (bvb Ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa), schildklierproblemen (bvb Hashimoto thyroiditis, Graves thyroiditis), gewrichtsproblemen (Reumatoide arthritis), suikerziekte (Diabetes mellitus type I), …
Bij patiënten met CF worden vaak verhoogde waarden van deze lichaamseigen antistoffen teruggevonden. De klinische betekenis van deze antistoffen en het verband met de ernst van CF zijn nog onduidelijk. Er is een vermoeden dat de aanmaak van auto antistoffen een gevolg is van de chronische ontsteking en de continue prikkeling naar het immuunsysteem toe. Andere opperen dan weer dat deze antistoffen voorkomen bij een specifieke groep van CF patiënten die anders reageren na stimulatie van het immuunsysteem. De invloed op het beloop van CF is nog onduidelijk.
Er zijn ook gegevens dat patiënten met CF auto-immuunziektes kunnen ontwikkelen. Het meest frequent worden gewrichtsproblemen opgemerkt. Diabetes type I is ook een auto-immuunziekte. Men gaat er tot op heden evenwel van uit dat diabetes bij CF patiënten het gevolg is van insulinetekort door beschadiging van de pancreas en anderzijds het ongevoelig worden van het lichaam voor insuline door de chronische ontsteking. Auto-immuniteit lijkt hier eerder geen rol te spelen.
Algemeen kan men zeggen dat er dus een link is tussen CF en auto-immuunziektes, maar dat hierover nog veel zaken onopgehelderd zijn.
We hopen dat we met dit antwoord uw vraag konden ophelderen.
27.01.2012