Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

bacterien besmettelijk voor niet cf-er?

Vraag
vaak is het zo dat als oma langs is geweest terwijl ons dochtertje(cf 3 jr) hoest, dat ook oma last krijgt van haar luchtwegen (copd/bronchitis), zo erg dat zij vaak een kuur prednison en antibiotica krijgt.
Op welke manier kan dit verband houden?
kan het zijn dat een virus of een bacterie bij onze dochter besmettelijk is voor oma, en viseversa? Oma heeft geen cf.
hartelijk dank voor uw komend antwoord,

mvg moeder
Antwoord
Beste

Dank voor uw interessante vraag.

Kinderen met CF die hoesten hebben inderdaad bijna altijd een infectie. Vaak beginnen de klachten met een virale infectie. Virussen zijn kleinere organismen dan bacteriën en antibiotica hebben geen effect op virussen. Deze virussen zijn heel besmettelijk en kunnen zeker bij hoesten in de lucht terecht komen en zo andere mensen ziek maken (mechanisme van druppelinfectie). Oudere mensen met een onderliggend longprobleem (bvb COPD) zijn hiervoor ook extra vatbaar.

Door virale infecties wordt het slijmvlies van de luchtwegen beschadigd en kan er bij CF patiënten een bacteriële infectie ontstaan. Deze moeten wel met antibiotica behandeld worden. Bij jonge CF patiënten gaat het meestal over Stafylokken of Haemophilus influenzae, in het verdere ziekteverloop is oa Pseudomonas vaak een belangrijke oorzaak. Meestal worden deze infecties opgelopen door kiemen in de omgeving, besmetting van patiënt naar patiënt is minder frequent.

De meeste bacteriën die bij CF – patiënten problemen veroorzaken, zorgen bij gezonde personen niet voor last. Mensen met onderliggend longlijden, zoals bvb COPD, kunnen echter wel vatbaar zijn voor deze bacteriën. Het is dus belangrijk om overdracht van de ene persoon naar de andere te vermijden.

Doorgeven van kiemen kan op meerdere manieren gebeuren : door rechtstreeks contact tussen patiënten ofwel door contact via voorwerpen. Dit soort overdracht van infecties kan heel erg beperkt worden door goede handhygiëne, het vermijden van nauw contact (zoals zoenen), het gescheiden houden van materiaal dat wordt gebruikt voor voeding (bekertjes bijvoorbeeld).
Patiënten zijn meer besmettelijk wanneer ze ernstig ziek zijn of veel hoesten, vandaar het belang van voorkomen van overdracht door druppelinfectie. Wanneer een patiënt hoest of niest, kunnen kleine druppels besmet met bacteriën op een oppervlak achterblijven. Wanneer een andere persoon het contactoppervlak aanraakt, kan hij besmet raken. Alweer is de belangrijkste maatregel om infectieoverdracht te voorkomen dmv hoesthygiëne dit wil zeggen: mouw ( beter dan hand) voor de mond bij hoesten en nauwgezette handhygiëne. Dit betekent frequent wassen van de handen (gewone zeep volstaat) zeker na hoesten of niezen, rond toiletmomenten en maaltijden. Druppelinfecties kunnen ook voorkomen worden door een afstand van 1 meter te bewaren. Dit kan aan kinderen met CF worden uitgelegd doch is in praktijk soms moeilijk .

Samenvattend kunnen we dus stellen dat het mogelijk is dat CF patiënten andere mensen met chronisch longlijden besmetten. Dit geldt echter ook voor kleuters zonder CF met virale infecties. De belangrijkste maatregel om dit te vermijden, blijft een consequente handhygiëne en het vermijden van nauw contact.

Hopelijk geeft dit antwoord wat meer verheldering gebracht op uw vraag.
27.01.2012