Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

longtransplantatie

Vraag
beste artsen,

graag wil ik weten of het zo is dat getransplanteerde, longen minder snel worden aangetast door taaislijm omdat ik gezonde longen zijn.
hoe werkt het na een transplantatie mbt slijmvorming?

hartelijkdank voor het beantwoorden van onze vraag
mvg moos
Antwoord
Geachte vragensteller,

Inderdaad, na een longtransplantatie zijn de longen niet meer aangetast door de taaie slijmziekte. De getransplanteerde longen hebben immers een normale functie van de CFTR kanaal.
Dit wil niet zeggen dat er geen longproblemen voorkomen. De patiënt behoudt zijn bovenste luchtwegen en ook de grote luchtpijp en het begin van de rechter en linker hoofdstambronchus. Chronische infectie van de bovenste luchtwegen en grote luchtwegen met kiemen typisch voor CF kunnen daardoor nog voorkomen.
Het hoofdprobleem na transplantatie is echter chronische afstoting. Dat wil zeggen: de getransplanteerde longen zijn van een andere persoon en het eigen lichaam reageert tegen dit vreemde weefsel. In sommige gevallen is dit ernstig en treedt het vroeg op. In andere gevallen lijkt de overeenkomst tussen donor (vreemde long) en acceptor (de patiënt bij wie het nieuwe orgaan is ingepland) beter. Omdat deze afstoting moet vermeden of verminderd worden, neemt de patient medicijnen die de afweer verminderen. Daardoor is de patiënt echter meer vatbaar voor infecties. En ook deze herhaalde infecties dragen bij tot beschadiging van de getransplanteerde long.
Een longtransplantatie is dus een nieuwe kans maar het is geen genezing. Typische problemen in getransplanteerde longen komen voor. De patiënt krijgt dus in zekere zin een nieuwe ziekte in de plaats. Aan de andere kan moet men wel zeggen dat door de transplantatie de levenskwaliteit en de levenskansen duidelijk verbeterd worden. Van gemiddelde overleving van 2 jaar zonder transplantatie heeft de patiënt nu opnieuw gemiddelde overleving van 7 tot 10 jaar.

Prof. K. De Boeck
13.04.2012