Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cf gerelateerde diabetes

Vraag
is er iets wat je als patient kan doen om cf related diabetes te vertagen of voorkomen.

mvg
Antwoord
CF gerelateerde diabetes komt bij steeds meer mensen met mucoviscidose voor. De frequentie neemt toe met de leeftijd. Data uit het Belgisch register voor mucoviscidose leren dat 4.4% van patiënten 11 tot 17 jaar behandeld worden voor diabetes, 23.4% van patiënten 18-24 jaar oud en 22% van patiënten 25 tot 44 jaar oud.
De exacte oorzaak van CF diabetes is nog niet volledig opgehelderd. Vermoedelijk speelt de langdurige ontsteking in de pancreas een rol in de afbraak van insuline-producerende cellen, die zich immers ook in de pancreas bevinden. Patiënten die pancreas-insufficient zijn, en dus pancreasfermenten moeten innemen, hebben een groter risico op de ontwikkeling van CF related diabetes (CFRD). Ook patiënten met leveraantasting zouden een groter risico op de ontwikkeling van CF diabetes hebben.
CF diabetes is een sluimerende ziekte. Slechts bij 1 op 3 patiënten zijn er klachten die op het ontstaan van diabetes wijzen. Deze klachten bestaan uit onverklaard gewichtsverlies, toename van het aantal infecties, onverklaarde achteruitgang van de longfunctie, of veelvuldig plassen en toename van het dorstgevoel.
Gezien de exacte oorzaak van CF diabetes nog niet gekend is, is er ook nog geen specifieke preventieve behandeling bekend om de evolutie naar CF diabetes tegen te gaan. Er wordt wel aangeraden voldoende aandacht aan de voedingstoestand te besteden, en voornamelijk vitamine D tekort te vermijden. Daarnaast weet men dat vroegtijdige diagnosestelling en het snel opstarten van een behandeling, een algemene achteruitgang van de gezondheid en van de longfunctie kan tegengaan. Daarom wordt aangeraden om vanaf de adolescentie jaarlijks een bloedafname en suikerbelastingstest te laten verrichten om diabetes tijdig op te sporen. Bij klachten van onverklaard gewichtsverlies, veel drinken en plassen, toename van infecties of achteruitgang van de longfunctie is snellere of tussentijdse controle van de bloedsuiker voor en na een maaltijd noodzakelijk.
Eens de diagnose van diabetes is gesteld, dient een behandeling met insuline spuitjes te worden opgestart. Dit zal toegediend worden, afhankelijk van de noodzaak, in 1 of meerdere injecties per dag, of via een insulinepomp. Een goede controle van de suikerspiegel zal verdere complicaties ten gevolge van CF diabetes tegengaan, zoals op lange termijn schade aan bloedvaten, nieren en ogen. Ook na de diagnose van diabetes blijft het zeer belangrijk om voor een goede voedingstoestand te zorgen. Daarbij blijft inname van voldoende koolhydraten dan ook een noodzaak.

Dr I Gies, kinderendocrinologe.
20.04.2012