Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

diagnose

Vraag
Mijn vraag gaat over mijn zoon van bijna zes jaar. Hij is naar mijn idee gezond, groeit goed en goede regelmatige ontlasting waar mij niets bijzonders is opgevallen. Hij is in de wintermaanden regelmatig ziek geweest, alhoewel dit minder wordt. Als hij ziek wordt of oververmoeid mort hij veel hoesten en dan hebben wij het advies gekregen om te puffen met ventolin. Nu hebben we pas te horen gekregen dat een achternichtje geboren is met cf. Vader van dit nichtje is de neef van mijn man. (beide zoons van twee zussen). Mijn vraag is moet ik me zorgen maken over mijn zoontje met betrekking tot cf? Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.
Antwoord
Beste vraagsteller,

Dit forum is natuurlijk niet bedoeld om specifieke diagnoses te stellen of uit te sluiten. Hiervoor maakt u best een afspraak bij de huis of kinderarts. Wel kunnen we algemene informatie geven. Bij het overwegen van testen voor CF gaat men vooral uit van het type en de ernst van de klachten en ziekte tekens. De eerste test bij vermoeden van CF is een zweettest (zie andere vragen over diagnose van CF in ecorn) .

Klassiek gaat CF gepaard met herhaald en aanslepende slijmerige hoest in combinatie met verteerstoornissen en slechte gewichtstoename. Ook kunnen er veel neus en sinusklachten zijn. Hoesten is natuurlijk een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen en natuurlijk moet niet bij al deze kinderen een zweettest gebeuren. Omdat CF een overerfbare aandoening is zal het voorkomen van CF in de familie ook in overweging worden genomen.
We raden aan over deze bezorgdheid te spreken met uw arts en samen met hem te bekijken of een zweettest is aangewezen.

Hopelijk komt dit korte antwoord toch tegemoet aan uw vraag.

Mvg

Dr M Proesmans
20.07.2012