Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

zwemmen

Vraag
mag mijn zoontje gaan zwemmen in een openlucht zwembad,hij is 22 maanden en heeft vorig jaar al pseudonoma gehad
Antwoord
Er komen regelmatig vragen over zwemmen en mucoviscidose/CF binnen het ECORN forum. Graag verwijzen we zeker al naar gelijkaardige vragen (zie bv aankoop huis met prive zwembad).

Wat het risico op Pseudomonas infecties betreft kunnen we stellen dat een zwembad dat voldoet aan algemene geldende hygiëne normen en niet overmatig verwarmd wordt (dit is niet hoger dan 27-28°C) geen verhoogd risico inhoudt op infecties met Pseudomonas. Wel wordt zwemmen in tropische zwembaden en het gebruik van jaccuzi’s afgeraden. In stilstaand en sterk verwarmd water kan Pseudomonas in hoge concentraties voorkomen.

Een tweede aspect bij zwemmen is de blootstelling aan Chloordampen (althans bij dit type van zwembaden). Blootstelling aan chloor kan leiden tot irritatie van het luchtwegslijmvlies met hoesten en slijmvorming als gevolg. Ook in een openluchtwembad is er blootstelling aan deze chloordampen (die zich vooral als een laag boven het wateroppervlak bevinden). Opnieuw is er gaan absoute regel wat betreft chloorzwembaden en mucoviscidose/CF. Indien u echter merkt dat uw kind na zwemmen telkens last heeft van de bovenste of onderste luchtwegen laat u het zwemmen best tijdelijk achterwege.

Hopelijk is dit korte antwoord voor u duidelijk.
Mvg

Dr M Proesmans
14.08.2012