Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Combinatie F508 en R117H-T7

Vraag
Beste dames en heren,

Mijn vriendin en ik zijn drager van bovenstaande combinatie.

Momenteel zijn wij druk bezig met een PGD traject om CF uit te sluiten maar ook wij zijn bezig met de vraag. Wat nu als PGD niet slaagt? Welke stappen moeten wij dan ondernemen? Onze derde poging is namelijk nabij.

Het beeindigen van de zwangerschap na bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie bij CF is een van de opties. Maar zeker voor ons geen gemakkelijke optie.....

In eerste instantie werd er aangegeven dat de kans op klassiek CF niet groot was. Er zou zelfs meer kans zijn op mild CF of zelfs geen klachten.

Kunnen jullie mij iets meer vertellen over de combinatie van de mutaties op het CF gen. En wat is nu de waarheid?

Is het inderdaad zo dat de kans op een kind met klassiek CF zo klein is dat wij ons de vraag moeten stellen of bijvoorbeeld het voortijdig beeindigen van de zwangerschap bij aangetoond CF wel een goede beslissing is?

Ik hoor het heel graag van u.

Mvg,
Antwoord
Hartelijk dank voor uw vraag.
Hierbij geven we u alleen algemene informatie over deze mutaties bij CF
Mucoviscidose (=Cystic Fibrosis, CF) wordt veroorzaakt door mutaties (dit zijn foutjes) in het CFTR – gen. Elk individu heeft twee CFTR genen, 1 wordt geërfd van de vader, het andere van de moeder.
Wanneer op beide CFTR genen een mutatie aanwezig is heeft men CF.
Het moeilijkst punt is het onderscheid maken tussen een genafwijking die echt ziekte verwekkend is (dus een mutatie) of een genafwijking die kan worden beschouwd als een variant. U beschrijft de combinatie van F508del en R117H in combinatie met 7T. De eerste (F508del) is met zekerheid een ziekte verwekkende mutatie, over de tweede (R117H 7T) is dit veel minder duidelijk.
Initieel werd de R117H mutatie beschouwd als een ‘milde’ mutatie. Typisch voor milde mutaties is inderdaad dat patiënten geen verteringsstoornis hebben weinig, milde of nauwelijks long- en sinus problemen hebben, een behouden verteerfunctie maar wel problemen met hun zaadleiders. Later werd duidelijk dat de R117H tevens voorkomt bij personen zonder klachten en bij mannen met enkel afwezigheid van de zaadleiders. Dit wisselende klinisch beeld kan deels worden verklaard door de aanwezigheid van een T5 of T7 variant in combinatie met R117H waarbij de eerste meer kans geeft op een klinisch beeld van mucoviscidose.
Vooral in het Franse opsporingsprogramma waar pasgeborenen systematisch gescreend worden op CF, werd vastgesteld heel wat kinderen met de R117H-T7/F508del mutaties geen CF-symptomen vertoonden. Longproblemen op jonge leeftijd bij patiënten met een F508 del en R117H/T7 komen eerder uitzonderlijk voor. Een heel recent Frans rapport (jan 2012) toont aan dat R117H/T7 in combinatie met een CF mutatie slechts in 0.03% van de gevallen echt een beeld van mucoviscidose veroorzaakt (en op volwassen leeftijd slechts 0.06%).

Hopelijk konden we met dit antwoord uw vraag verduidelijken. Vermits u een fertiliteitstraject volgt stellen we voor dat u dit heel specifiek bespreekt met uw dokter.
24.04.2013