Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cfrd

Vraag
wanneer spreekt met van cf gerelateerde diabetes?
Wanneer moet er gestart worden met insuline volgens de richtlijnen?
kan een tablet vorm ook de glucose verminderen?

Antwoord
CF gerelateerde diabetes is een vorm van diabetes die ontstaan binnen de context van cystische fibrose. Wanneer de alvleesklier onvoldoende insuline afscheidt en ook de insuline te traag afscheidt ontstaat deze vorm van diabetes.
Men spreekt van diabetes indien de bloedsuikerwaarden bepaalde grenzen overschrijden bij een test die we ‘orale glucose tolerantie test (suikerbelastingstest)’ noemen. Bij deze test moet de patiënt op een nuchtere maag een gestandaardiseerde hoeveelheid suiker of glucose innemen. Het bloedsuikergehalte wordt gemeten net voor en 2 uur na inname van de suikerdrank. Wanneer na 2uur de bloedsuikerwaarde hoger is of gelijk aan 200 mg/dl spreekt men van CF gerelateerde diabetes. Indien de waarde lager is dan 140 mg/dl, wordt de test als normaal beschouwd. Waarden daar tussenin (≥ 140 maar < 200), worden beschouwd als een gestoorde glucosehuishouding, ofwel een 'voorstadium' van diabetes.
De meeste richtlijnen zeggen dat een behandeling met insuline moet worden gestart wanneer deze suiker belastingstest diabetes aantoont. Bij de beslissing om al dan niet te behandelen wordt geen rekening gehouden met eventuele klachten of symptomen, zoals moeheid, slechte gewichtsevolutie, of algemene achteruitgang met ook meer klachten van de luchtwegen.
Naast deze suiker belastingstest kan ook worden gekeken hoe de bloedsuikerwaarden evolueren na normale maaltijden. Dit is vooral belangrijk om te kijken welk insuline schema moet worden gestart en aan welke dosis.
Waarschijnlijk is ook het voorstadium van diabetes nadelig voor de gezondheid. De vraag stelt zich of ook het voorstadium al moet worden behandeld, doch hierover is er nog geen eensgezindheid.
Bij CF kan naast de verminderde en vertraagde insulineafscheiding ook een verminderde insulinegevoeligheid bestaan. Dit laatste komt vooral voor bij herhaaldelijke ernstige infecties ,of wanneer een patiënt ook cortisone moet innemen. Diabetestabletten pakken vooral de verminderde insulinegevoeligheid aan. Omdat bij CF gerelateerde diabetes het tekort aan insuline het belangrijkste probleem is, heeft een behandeling met enkel tabletten bij de meeste patiënten geen zin.
14.10.2013