Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Passief roken

Vraag
Beste, wij hebben een zoontje van 8 met cf. Wij zijn beiden niet rokers. Probleem is mijn schoonvader woont sinds kort samen met een rokende vrouw. Omdat hij veel voor ons zoontje zorgt maak ik me toch wel zorgen omdat ons zoontje telkens hij van bij hen komt van kop tot teen ruikt naar de sigarettenrook. We hebben ze er over aangesproken maar kan volgens hen geen kwaad want ze rookt in een andere kamer maar het appartement hangt vol met rook van vorige sigaretten. Had graag eens jullie mening hierover want volgens mij is dit toch niet goed. En dan kan ik hem jullie antwoord eens voorleggen want naar ons luistert hij niet en dat zorgt toch voor enige wrevel binnen ons gezin. Alvast bedankt voor jullie antwoord.
Antwoord
Zowel actief als passief roken is schadelijk voor de longen. Patiënten met longproblemen zijn daar nog veel gevoeliger voor. Mensen met mucoviscidose die passief meeroken vertonen een snellere achteruitgang van de longfunctie.
Roken in een aparte kamer is onvoldoende. Rook is vluchtig en verspreidt zich zeer snel over het ganse huis.
Er is eigenlijk maar 1 oplossing en dat is buiten roken.
Voor specifiek advies in verband met uw kind verwijzen we u naar uw dokter.
Met vriendelijke groeten,
11.12.2013