Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Reizen met CF naar Indonesie

Vraag
Beste

Op het forum las ik een vraag over reizen met muco.
Het antwoord dateert van 2009 waarin vermeld staat dat reizen naar Zuid-Oost Azië af te raden is omwille van de bacterie Burkholderia pseudomallei.

Graag had ik, indien mogelijk, een up-to-date antwoord gekregen op mijn specifieke vraag.

Wij hebben een reis gepland eind augustus richting Indonesië (Bali en Lombok).
Is deze bacterie nog steeds/ook aanwezig in deze regio?
We logeren in zeer comfortabele hotels zodat hygiëne gegarandeerd is.

Alvast bedankt voor uw antwoord.
Antwoord
Hierbij een update over B pseudomallei:

1. Over het algemeen is er geen reden om aan te nemen dat er nu minder gevallen zouden zijn, in tegendeel: er is de laatste jaren een trend naar intensere regenseizoenen (langer en heftiger) en meer “serious wheather events” (tsunami/tyfoon/overstromingen) waarvan geweten is dat die gepaard gaan met een stijging van het aantla infecties met P pseudomallei nadien. Ook meer en meer bewerkt land verhoogt het aantal infecties.

2. Zuidoost Azië is uiteraard een hele grote regio en aanwezigheid van B. pseudomallei in de omgeving is hierin zeker niet uniform. Uiteraard moet ook rekening gehouden worden met het feit dat er niet over alle gebieden even goede gegevens zijn (hangt af van beschikbare labo’s, de technieken die gebruikt worden, hoeveel omgevingsstalen worden genomen etc . Het best voorbeeld om dit te illustreren is Thailand, waar in het Noordoosten een hogere frequentie van meldingen is tov centraal en Zuid-Thailand;…in het noordoosten is er wel een sterke Melioidosis onderzoeksgroep)

3. Het “klassieke inheemse gebied”, Zuidoost Azië en Noord Australië, is ook zeer gestaag aan het uitbreiden: meer en meer melding van meliodosis komen van groter Azië (China, Taiwan,….) alsook het Indische Subcontinent en ook Zuid- en Centraal Amerika (ook gevallen van CF patiënten met Bps infectie uit Aruba en Brazilië beschreven) en Afrika.
a. Interessante link hiervoor is www.melioidosis.info/map.aspx : op deze kaart wordt beschikbare info van omgevingsstudies gedocumenteerd

b. Indonesië (Lombok/Bali) wordt zeker in het klassieke inheemse gebied gerekend, maar er zijn zeer weinig data beschikbaar en voor zover ik weet maar 1 gerapporteerd geval bij toeristen (en dit is toch een zeer druk bezocht toeristisch gebied).

4. Reisadvies op maat is aangewezen voor muco-patiënten ivm respiratoire risico’s. Specifiek voor Burkholderia pseudomallei is dat naast respiratoir (tijdens hevige regenbuien alsook op stoffige wegen) ook wond-zorg (contact met grond vermijden) en veilig drinkwater (om meerdere redenen).

Mvg,

Birgit De Smet
28.02.2014