Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

meconium

Vraag
Mijn dochter van 13 heeft recent heel veel onderzoeken gehad vanwege verdenking van c.f. Ze heeft heel veel longinfecties pseudomonas e.d.

Vlak na haar geboorte is er ook gesproken over het vermoeden van c,f, (of Hirschsprung) omdat er maar geen meconium kwam. Ze heeft vlak na de geboorte 1,5 dag in het ziekenhuis gelegen. Toen we thuis waren had ze nog steeds geen meconium, waardoor men dreigde met een heropname. Omdat ze er goed uitzag mochten we het nog even uitstellen.Na nog een dag kwam er wel wat maar dat was gewone baby-ontlasting.
Ik heb altijd gedacht dat ze in het ziekenhuis een fout hebben gemaakt. Het was nogal rommelig op de afdeling en misschien hebben ze gewoon vergeten te noteren dat mijn dochter wel meconium heeft gehad.
Kan het in theorie zo zijn dat een kind geen meconium heeft gepoept maar wel gewone babyontlasting? Het lijkt mij eigenlijk niet mogelijk maar door het huidige vermoeden van c.f. ben ik daar over gaan twijfelen.
Antwoord
Hartelijk dank voor uw vraag. De zwartegroene eerste stoelgang van een baby heet meconium.
Het is onmogelijk om nu nog na te gaan of uw kind al dan niet meconium heeft gemaakt in het ziekenhuis en dat is ook helemaal niet meer van belang. Vertraagde ontlasting of geen ontlasting is ook maar aanwezig bij ongeveer 10-15% van de kinderen met muco of CF.
Het belangrijkste is dat bij uw kind nu wordt onderzocht of het al dan niet CF heeft.
Uw dokter zal u hierover informeren.
28.10.2014