Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Lavabo's

Vraag
Klopt het dat je 's morgens best wat water laat lopen in een lavabo om de bacteriën in de afloop door te spoelen?
Bedankt voor jullie advies hieromtrent.
Antwoord
Bacteriën en vooral Pseudomonas worden niet vaak aangetroffen in drinkwater en als het al aanwezig is, is het in erg lage concentraties (ref.: wetenschappelijk artikel van Allen and Geldreich 1975). Indien Pseudomonas in drinkwater wordt gevonden is het vermoedelijk meer het gevolg van vorming van biofilms (ingekapselde kolonies van bacteriën) in de aansluitstukken (kraan, douchehoofd etc). Bacteriën zetten zich inderdaad vooral vast als er kalkaanslag aanwezig is in de leidingen. De beste preventiemaatregel is dus het vormen van kalkaanslag te vermijden.
Er is controverse of het gewoon water laten doorspoelen uit de leidingen nuttig is. Volgende vraag is dan nog: hoe lang moet het water lopen… Hierover zijn er geen concrete richtlijnen en er is zoals gezegd ook geen echt ‘bewijs’ dat het helpt. Wat een hygiëne expert (prof Gerd Dohring) hierover beweerde is het volgende: het doel is om het stilstaand water in de pijpen en de bacteriën die aan de wand hangen ‘weg te spoelen’. Dit kan gebeuren met warm en koud water. Heet water heeft het bijkomend voordeel dat bacteriën ook gedood worden. Het water laten lopen gedurende ongeveer 1 minuut zal echt wel voldoende zijn.

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk of dit voorkomt dat je Pseudomonas infecties oploopt. Pseudomans komt wijdverspreid voor in onze leefomgeving en een verband tussen blootstelling /preventie hiervan en Pseudomonas infecties bij CF/mucoviscidose is niet eenduidig aangetoond. Het belangrijkste blijft al patiënt stipt de CF therapie op te volgen en voldoende frequent kweken van luchtwegstalen te laten afnemen zodat eventuele Pseudomonas infecties tijdig te behandelen zijn. Ook goede handhygeniene, hygiene en onderhoud van aerosol toestellen is belangrijk samen met het vermijden van contact met andere CF patienten die chronische infectie met Pseudomonas hebben.
16.07.2015